Gå til indhold

Postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion februar 2014

Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion uddeler 19 postdoc-bevillinger til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 47 millioner kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2013 og F2014 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.

Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: The advanced modelling of dissipation effects induced by multi-physical coupling in dynamics of oscillatory systems
Bevillingsmodtager: Radoslav Darula
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.758.018
Projektbeskrivelse: Et mekanisk system der ikke taber energi er i daglig tale kendt som en evighedsmaskine, eller "perpetuum mobile" som er den latinske betegnelse. I virkelighedens verden er dette princip dog ikke realistisk da en maskine altid har tab energi under drift. Derfor er det vigtigt at have en videnskabelig forståelse for de fænomener der ligger til grund for energitabet i forbindelse med en analyse af de dynamiske egenskaber i et mekanisk system. I dette forskningsprojekt vil vi imødegå denne udfordring ved at forslå en hidtil ukendt matematisk modelleringsmetode. Ambitionen er at formulere en systematisk metode som beskriver sammenhængen mellem svingningsbevægelser (vibrationer) og de mekanismer der forårsager energitab. Ved hjælp af denne metode vil det derfor være muligt bl.a. at optimere energi-effektiviteten af et mekanisk system. For at validere metoden er der foreslået tre forskellige case-studier indenfor den de relevante ingeniørvidenskabelige felter der indebærer svingnings-/vibrationslære. Disse case-studier inkluderer modellering, parameteropsætning samt eksperimentel verifikation af opnåede resultater. Derudover vil disse studier blive udført i tæt samarbejde med MWL KTH Stockholm og KU Leuven, som er førende universiteter indenfor støj- og vibrationsområdet, og de industrielle partnere Grundfos A/S og Vestas Wind Systems A/S.


Projekttitel: Precision polymers for functional and degradable non-adhesive surfaces
Bevillingsmodtager: Morten Frendø Ebbesen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.755.812
Projektbeskrivelse: Præcisions polymerer til funktionelle, bionedbrydelige og ikke vedhæftende overflader. Polymerer, som er lange molekylekæder af mindre enheder, spiller en vigtig rolle I vores hverdag, og også i højteknologiske applikationer i alt fra elektronik til medicin. Her kan traditionel fremstilling ofte være en begrænsning, da polymerernes opbygning ikke kan kontrolleres tilstrækkeligt. Udvikling af nye fremstillingsmetoder er derfor vigtigt for at udforske og udnytte polymer materialekombinationer med højt potentiale. Dette projektet, som finder sted på Max Planck Instituttet for Kolloider og Grænseflader i Potsdam, Berlin, har fokus på at udvikle nye typer af funktionelle og bionedbrydelige polymerer. Disse vil blive opbygget trin for trin via såkaldt ”fast fase syntese”, som udover at producere polymerer af meget høj kvalitet også giver en meget høj grad af kontrol over rækkefølgen af enhederne. Dermed skabes helt nye muligheder for at kombinere forskellige enheders funktioner i samme polymer molekyle med kontrolleret rækkefølge og struktur. Projektets mål er at kunne fremstille polymer materialer til overflader hvis præcise sammensætning og bionedbrydelighed vil give en langt bedre kontrol af interaktionen til fx proteiner eller bakterier. Dette har mange fordele, bl.a. har det stor betydning for forbedring af effekten af medicinske præparater eller til hurtig og præcis detektering af bakterier i vandforsyninger.


Projekttitel: Microcontainers for oral vaccine delivery
Bevillingsmodtager: Line Hagner Nielsen
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.255.840
Projektbeskrivelse: Vacciner er meget effektive til at hindre virus epidemier i at sprede sig, og derfor er det er område i konstant fokus. De fleste vacciner skal indgives ved injektion, og dette medfører, at mange ikke får alle de injektioner, der kræves, for at få den fulde effekt af vaccinen. Generelt foretrækkes det at indtage medicin oralt, og derfor ønskes det at have flere vacciner til oralt brug. Det indebærer mange udfordringer at indgive vacciner oralt, så effekten stadig opnås. Vacciner har svært ved at nå tarmen, hvor de skal optages, da de ofte, undervejs, vil blive nedbrudt af syren i maven. Formålet med dette projekt er at indkapsle vaccinen i små mikro-bokse. Mikro-boksene skal fabrikeres i bionedbrydeligt materiale, så de naturligt nedbrydes uden at ophobes i kroppen. Mikro-boksene vil blive fyldt med vaccine og derefter forsegles de med en tynd membran, så mikro-boksene kan klistre til tarmen og dermed øge opholdstiden, så vaccinen har tid til at blive optaget. Derudover vil endnu en membran forsegle mikro-boksene samt den første membran, så vaccinen ikke nedbrydes i maven, men først kan komme ud af mikro-boksene, når de har nået tarmen. Ved at fylde vaccinen i mikro-boksene beskyttes vaccinen, og når boksene hægter sig fast på tarmen, vil det være muligt at optage vaccinen og den kan udøve sin effekt. I dette projekt foreslås mikro-boks konceptet til at udvikle adskillige vacciner til oralt brug.


Projekttitel: Towards water detoxification by nano zero valent iron based column materials
Bevillingsmodtager: Yuhoon Hwang
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.350.080
Projektbeskrivelse: Projektets mål er at udvikle et materiale til vandbehandling baseret på nanopartikler af elementart jern som er reaktivt overfor kemikalier i vand der ikke kan nedbrydes med kendte biologiske og kemiske oxidationsmetoder fordi de allerede er højt oxiderede. I laboratoriet kan man nedbryde vigtige forureningskomponenter som halogenerede pesticider og solventer samt bromat, perchlorat, arsenat og chromat ved reduktion, men denne radikalt anderledes reaktivitet har endnu ikke kunne anvendes i praksis. For at forhindre at nanopartiklerne forurener vanded og opnå en effektiv udnyttelse immobiliseres partiklerne i et granulært og porøst materiale og coates for at forøge levetiden og selektiviteten for i forhold til spildprocesser. Projektet består i at udvikle og afprøve kombinationer af supportmaterialer og overladebelægningers betydning for reaktiviteten og levetiden.  Lykkedes det at kombinere immobiliserings af nanojernpartiklerne med overflademodifikationen vil projektet vise vejen til en ny avanceret vandbehandlingsproces med stort potentiale for produktion af drikkevand fra forurenede grundvandsressourcer.


Projekttitel: New trends towards prevention of implant-associated bone infections
Bevillingsmodtager: Louise Kruse Jensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.242.897
Projektbeskrivelse: Implantat-relaterede knogleinfektioner (fx omkring et nyt knæled) er et stigende klinisk problem, som opstår fordi bakterier sætter sig fast på overfladen af implantatet og danner en tyk slim omkring sig. Slimen gør at bakterierne er svære at udrydde og derfor forskes der intensivt i hvordan slimen bekæmpes. Men hvorfor ikke forbygge at slimen overhovedet dannes? Zink er et uorganisk grundstof som findes naturligt i kroppen, hvor det indgår i forskellige cellulære processer. Samtidig er det også velkendt at zink har antibakterielle egenskaber. Som den første vil jeg derfor undersøg om knogle-implantater der er overfladecoatede med zink, kan forhindre dannelsen af slim ved at afprøve dem i en ny grisemodel for knoglebetændelse. Ved at bruge en grisemodel er det muligt, at udføre en grundig karakterisering af både den antibakterielle effekt, det inflammatoriske respons og effekten på det omkringliggende knoglevæv. Coatningen vil blive produceret med en teknik som hedder Atomic Layer Deposition, hvilket er en coating teknik som gør det muligt at styre indsættelsen af zinkatomerne minutiøst. Atomic Layer Deposition er en velkendt overflade coatnings teknik i den elektroniske industri, men har ikke tidligere været brugt til coatning af knogleimplantater. I dag er den hyppigst undersøgte og anvendte overfladecoating af knogleimplantater baseret på coating med antibiotika, men den stigende udvikling af antibiotika resistens bland bakterier kræver at der tænkes i nye alternativer.


Projekttitel: Computational Oriented Real-time Convex Optimization in Signal Processing
Bevillingsmodtager: Tobias Lindstrøm Jensen
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.287.386
Projektbeskrivelse: Konveksoptimering er et vigtig redskab i mange grene af ingeniørvidenskab, også signalbehandling. Traditionelt er konveksoptimering blevet brugt offline, hvor man har rigelig med beregningskapacitet og ingen krav om at levere et resultat i real tid. Dog kræver mange nye metoder konveksoptimering i et online system, hvor der er begrænset tid og beregningskraft. Til disse online systemer vil den eneste mulighed for at benytte konveksoptimering være speciel udviklede algoritmer til præcis denne applikation. Dette er en meget dyr løsning, og der kræves en del ekspertise for at udvikle disse algoritmer. Dette begrænser brugen af konveksoptimering indenfor online signalbehandlingssystemer. Dette projet vil udvikle algoritmer og software, som automatiser denne proces, således at flere ingeniører kan anvende realtids konveksoptimering i deres egne systemer. Et stykke software vil generere kode, som en ingeniør let kan sætte i brug i et givet system med få hardware afhængige modifikationer. Algoritmerne vil effektivt udnytte de beregningsmuligheder, der er på en given hardwareplatform, både på instruktionsniveau og via parallelle beregningsressourcer. Digital realtids signalbehandling er typisk implementeret på digital signalbehandlingsprocessorer, og dette projekt vil have særlig fokus på denne type hardware. Projektet vil derfor gøre det muligt at anvende de nyeste signalbehandlingsmodeller, der er baseret på konveksoptimering, i realtids signalbehandlingssystemer.


Projekttitel: New predictive in vitro approaches for the evaluation of blood-brain barrier permeability of drugs and drug-loaded lipid nanoparticles
Bevillingsmodtager: Susana Amélia Marques Martins
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.463.840
Projektbeskrivelse: Blod-hjerne barrieren forhindrer at potentielt skadelige stoffer kommer over barrieren mellem blod og CNS-væsken. Dette gælder også for de fleste lægemidler, hvilket begrænser terapimulighederne for hjernesygdomme som Alzheimer, Parkinson, hjernetumorer og HIV-infektion). Disse sygdomme vil få øgt betydning ved den voksende ældre population og der kræves flere og bedre lægemidler, særlig med evne til at krydse blod hjerne barrieren. Udvikling af denne type lægemidler forløber for tiden ikke så tilfredsstillende som man måtte ønske pga af to årsager: 1) en decideret mangel på simple og billige testmetoder for at afprøve evnen til blod hjerne barriere penetration og 2) mangel på avancerede transportsystemer (carrier) som kan hjælpe lægemidler over blod-hjerne barrieren. Disse to udfordringer ønsker vi at afhjælpe. Vores hensigt er at designe og afprøve en metode på reagensrør for at forudsige om en ny lægemiddelstof og/eller transportsystem vil kunne krydse barrieren. Videre vil vi vha nanoteknologi designe et fedt-baseret transportsystem (solid lipid nanoparticle) som vi for nylig har vist sig at være lovende for øgt transport af lægemiddel over barrieren. Vi vil forsøge at forbedre transportevnen ved at koble molekyler på overfladen sådan partiklerne specifikt binder mod strukturer, som findes ved blod hjerne barrieren.


Projekttitel: Choreographies for Reliable and efficient Communication software (CRC)
Bevillingsmodtager: Fabrizio Montesi
Institution: IT-universitetet i København
Bevilget beløb: kr. 2.431.030
Projektbeskrivelse: Computernetværk er allestedsnærværende og indgår i kritiske systemer, såsom sundheds-, transport- og katastrofevarslingssystemer. Sådanne systemer er styret af software, der bestemmer, hvordan computere i netværket kommunikerer. I kritiske systemer skal denne software være pålidelige: Beskeder mellem computere må ikke sidde fast i nettet, og eventuelle funktionsfejl skal der kunne gøres rede for; softwaren skal også være effektiv: Da netværket ofte er en flaskehals, må der ikke være nogen unødvendige beskedudvekslinger. Programmering af kommunikationssoftware er svært: computernetværk introducerer vanskelige problemer, såsom samtidig adgang til delte ressourcer. Uanset hvor meget softwareudviklere tester hver komponent i et netværk, er moderne kommunikerende systemer for komplekse til at blive testet tilstrækkeligt: Selv relativt simple systemer kan bestå af hundredvis af komponenter og involvere tusindvis af beskedudvekslinger. Målet med dette projekt er at give en softwareteknologisk understøttelse for konstruktion af pålidelig og effektiv software til kommunikerende systemer. Den centrale idé er således at vende problemet på hovedet. Lige nu, udvikler programmøreren først softwaren, og derefter testes den for kommunikationsfejl. I stedet vil den foreslåede softwareteknologiske understøttelse være baseret på forebyggelse: Den nye softwareteknologi tillader kun programmøreren at skrive software, der ikke ikke kan indeholde kommunikationsfejl.


Projekttitel: Starch based nutraceuticals - Can starch improve colonic health ?
Bevillingsmodtager: Tina Skau Nielsen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.318.686
Projektbeskrivelse: Stivelses-baserede kostsupplementer – kan stivelse forbedre tyktarmssundhed ? Idéen i dette projekt er at tyktarmssygdomme hos mennesker såsom kræft og betændelsestilstande kan forebygges ved indtag af nye stivelses-baserede fødevareingredienser/kost supplementer, som væsentligt forøger leveringen af smørsyre til tyktarmen. Smørsyre er en såkaldt kortkædet fedtsyre som produceres når bakterier omsætter kostfibre i tyktarmen og den har central betydning for opretholdelse af tyktarmssundhed. Vores typiske danske kost har et højt indhold af rødt kød, fedt og hurtigt omsættelige kulhydrater og et lavt indhold af kostfibre; sidstnævnte begrænser produktionen af smørsyre i tyktarmen og øger risikoen for tyktarmskræft og betændelsestilstande. Et højt indtag af kostfibre er ikke altid nemt at praktisere bl.a. på grund af kostfibres ofte mindre positive effekt på den sensoriske kvalitet af fødevarer. Derfor er der brug for andre løsninger som mere målrettet kan være med til at øge leveringen af smørsyre til tyktarmen, f.eks. gennem indtag af nye stivelses-baserede fødevareingredienser/kost supplementer. Dette projekt vil være det første til at kombinere enzymatisk modificering af stivelser fra forskellige kilder efterfulgt af kobling af smørsyre direkte til stivelsen, således at der produceres ingredienser/kost supplementer som meget mere effektivt end hidtil muligt leverer smørsyre direkte til tyktarmen og forbedrer tyktarmssundheden.


Projekttitel: On-Chip analysis of bladder cancer biomarkers.
Bevillingsmodtager: Giovanni Rizzi
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.207.941
Projektbeskrivelse: I dette projekt vil jeg udvikle og bruge mikroskopiske magnetfeltssensorer til at detektere et panel af markører for blærekræft ud fra en urin-prøve. Diagnosen af og vurdering af effekten af behandling på blærekræft udføres i dag primært ud fra biopsier og kræver omfattende laboratorieanalyser, som detekterer genfejl og nedregulering af vigtige kontrolgener. Nuværende metoder til analyse af regulering af bestemte gener er begrænset af at de skal udføres én ad gangen og at det dermed ikke er nemt at analysere for mange gener. Teknologien, som jeg vil udvikle i dette projekt, vil muliggøre samtidige målinger på et skalerbart antal markører på en enkelt chip. Teknologien udnytter at magnetfeltssensorer kan bruges til at måle tilstedeværelsen af bittesmå magnetiske kugler som bindes til forskellige steder på sensoroverfladen, hvis de DNA molekyler der undersøges er til stede i prøven. En unik mulighed for teknologien er at målingerne kan finde sted samtidig med at reaktionsbetingelserne ændres. Signalerne fra forskellige gener er følsomme for ændringer af reaktionsbetingelserne og deres variation kan bruges til at belyse genernes aktivitet. I projektet vil jeg undersøge et panel på i alt syv markører for blærekræft således at vi med en enkelt måling kan få et ’fingeraftryk’ for en patient ud fra en urinprøve. Dette fingeraftryk vil muliggøre mere præcise diagnoser og vil også være et vigtigt værktøj til at måle effekten af en fokuseret behandling. 


Projekttitel: LOW-TOX: Enabling Highly Efficient, Low-Toxicity Fish Vaccines
Bevillingsmodtager: Kasper Rømer Villumsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.536.754
Projektbeskrivelse: Produktionen af Atlanterhavs-laks og regnbueørred i opdræt nåede i 2011 et omfang på næsten 2,5 millioner tons på verdensplan. Dette svarer ifølge FAO til en markedsværdi på mere end 77 milliarder danske kroner, og det anslås at halvdelen af fisk til human konsumption stammer fra opdræt. For at beskytte disse fisk mod forskellige bakterielle sygdomme, bliver langt størstedelen af fiskene vaccineret. Når fisk vaccineres ved injektion, er vaccinen tilsat en adjuvans – et hjælpestof – som gør at vaccinen bedre kan stimulere fiskens immunforsvar så fisken efterfølgende kan udvikle immunitet overfor fremtidig infektion. De adjuvanser som man traditionelt har brugt til fisk er mineralske olier, og ny forskning har vist at brugen af disse adjuvanser har nogle uhensigtsmæssige og uacceptable bivirkninger hos fisk. I dette projekt vil jeg benytte forskellige nyudviklede, eksperimentelle adjuvanser som er mere avancerede til at aktivere helt specifikke dele af fiskens immunforsvar, således at vi får en bedre forståelse af dette, derefter kan finde en vaccine-sammensætning som stimulerer fiskens immunforsvar effektivt og som samtidig reducerer – eller helt eliminerer – bivirkningerne. Målet er simpelthen at finde ud af hvordan man kan sammensætte en vaccine der giver maksimal beskyttelse uden bivirkningerne.  


Projekttitel: Physiological phenotyping based hunt for stress tolerance genes in wheat – understanding the photosynthetic efficiency under heat stress (PHENOHUNT)
Bevillingsmodtager: Dew Kumari Sharma
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 3.440.370
Projektbeskrivelse: Klimaændringer gør det danske klima mere ustabilt og med større temperaturudsving, så der er behov for viden om mere varmetolerante sorter. Det har været muligt at identificere varmetolerante og -følsomme sorter med klorofyl fluorescens og knytte det til genetiske forskelle i form af 3-4 QTL'er på hvedegenomet. Der er yderligere behov for at belyse, hvordan disse QTL'er ændrer den fotosyntetiske effektivitet under stress. Der er skabt fire typer af genotyper i vårhvede ved udvælgelse, hybridisering, selvbestøvning og tilbagekrydsning som et unikt plantemateriale som en forudsætning for undersøgelsen, hvis overordnede mål er at forbedre forståelsen af det fysiologiske og genetiske grundlag for varmetolerancemekanismer men også om den genetiske variation er specifik for varmestress eller en mere generel mekanisme for stress. Hypotesen er, at de varmetolerante sorter kan opretholde en højere netto fotosyntese under stress ved reduceret skade på fotosynteseapparatet (PSII) gennem varmeafledning og hurtigere restitution, højere Rubisco aktivitet og bedre afledning af reaktive ilt arter (ROS) og potentielt en opregulering af varmechokproteiner – altså en samlet forbedret ydeevne under stress. Da kilden til de identificerede varmetolerante QTL'er er fra sorter, der stammer fra Afghanistan og Pakistan, betyder det, at en yderligere forskningsindsats er nødvendig for at studere funktionaliteten af disse QTL'er i nordiske hvedesorter.


Projekttitel: Decreasing concrete-related CO2 emissions through optimization of rheology
Bevillingsmodtager: Jon Spangenberg
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.702.642
Projektbeskrivelse: Målet med dette miljøstudie er at udvikle beton med et minimum af cement, da produktionen af denne betoningrediens genererer 7-8% af verdens menneskeskabte CO2 udledning. Andelen af cement i beton kan reduceres ved at tilsætte mere sand og sten i blandingen, men dette skal gøres på en optimal måde for ikke at reducere flydeevnen af materialet. Nøjagtig karakterisering af betons flydeegenskaber er dog stadig et uløst problem, da materialet indeholder partikler med vidt forskellige former og størrelser. Dette projekt har til hensigt at adressere denne problemstilling ved først eksperimentelt at studere fluider med partikler hvor formerne og størrelserne er kontrolleret og derefter reproducere målingerne med et computerprogram. Hvis dette lykkes ville der være skabt et værktøj som kan optimere flydeegenskaberne af grøn beton.


Projekttitel: Evolving wireless cellular systems for smart grid communications
Bevillingsmodtager: Cedomir Stefanovic
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.766.995
Projektbeskrivelse: Projektet er koncentreret omkring brugen af trådløse cellulære teknologier i Wide Area og Field Area Netværks (WAN/FAN) domæner og fremtidens smart grid. Hovedhypotesen er at de cellulære teknologier er modne og allestedsnærværende, således de kan agere basis for kommunikationsløsninger for smart grid services i WAN/FAN. Alligevel er den største udfordring at cellulære teknologier er optimeret til menneske-centreret trafik og tilbyder ikke de fundamentale forbindelsesfunktioner krævet af smart grid services, hvilket er realtids-forbindelser med lav forsinkelse. Dette projekts mål er at fjerne disse fundamentale barrierer ved at frembringe innovative principper og metoder til cellulære netværks udvikling mod kost-effektiv understøttelse af smart grid kommunikation i WAN/FAN.


Projekttitel: LANTHANIDE STAINS FOR BIOIMAGING
Bevillingsmodtager: Thomas Just Sørensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.545.018
Projektbeskrivelse: For at vi kan forstå et fænomen, skal vi kunne danne os et billede af det. Det kan gøres direkte, ved at synliggøre fænomenet, eller indirekte, ved at gøre en måling, der følger fænomenet. Hele vores biologiske maskineri er bygget op af fedt, protein og sukker. Fedtet fungerer som barrierer, vægge og membraner, og vi har længe vidst at proteinerne kan være både funktionelle og strukturbærende. Sukker har længe været set som brændstof alene, men vi ved nu at sukkerstoffer også har både funktion og strukturbærende. Udfordringen med sukker er at sukkerstofferne er svære at måle og endnu sværere at synliggøre. Det er den udfordring dette projekt møder. Her vil lanthanider blive brugt til at farve sukkerstoffer. Stoffer der indeholder lanthanider vil blive designet og fremstillet således at de kan binde sukkerstoffer, derved skulle det blive muligt at se sukkerstofferne i mikroskopi, og måle på sukkerstofferne med andre teknikker.


Projekttitel: Walking dead: Merging modern imaging and 3D visualization techniques to provide a virtual reality support for forensic pathology practice.
Bevillingsmodtager: Chiara Villa
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.821.552
Projektbeskrivelse: I retsmedicinen er det afgørende at fastslå hvordan og hvorfor en person døde. Den fastslåede dødsårsag og dødsmåde kan have en direkte retslig betydning, men er også vigtig ud fra et mere overordnet retssikkerhedsmæssigt, endda menneskerettighedsmæssigt, sigte. Dette projekt vil koble CT- og MRI-skanningsdata (de "indre" strukturer i kroppen) med data indhentet fra fotogrammetri (præcis opmåling af kroppens ydre ud fra foto) og laser-overflade-skanning, med henblik på at skabe et videnskabeligt grundlag for at sammenføje disse modalitieter til én sammensat visualisering af både indre og ydre strukturer. Denne visualisering vil være målfast, og skal videre bruges som grundlag for fuld 3D animation på et biomekanisk grundlag, således at den afdødes krop kan anbringes i relevante positurer mhp individuel, animeret rekonstruktion (dvs afspejlende den afdødes kropsproportioner og legemsforhold, inkl. læsioner og tegn på vold) i efterforskningsøjemed. Metoden vil kunne anvendelse inden for traumatologien til bedre ulykkesanalyse, saminden for politimæssig gerningsrekonstruktion.


Projekttitel: Martensitic Transformation in Metastable Austenitic Stainless Steels
Bevillingsmodtager: Matteo Villa
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.326.209
Projektbeskrivelse: Hærdning af stål er baseret på omdannelsen af den indre struktur af stålet fra austenit til martensit. I de mest anvendte rustfrie stål skal en sådan omdannelse netop ikke forløbe og kan sædvanligvis undgås ved almindelige temperturer, på trods af at det termodynamisk set er mere favorabel at danne martensit. Anvendelse af sådanne rustfrie stål ved temperaturer langt under frysepunktet vil sætte gang i den uønskede martensitdannelse alligevel. De nuværende teorier og modeller for martensitdannelse ved lave temperaturer er utilstrækkelige til at beskrive alle de fænomener som observeres i dette temperaturområde. I nærværende projekt forslås undersøgelse af martensitdannelse i en række rustfrie stål med forskellige sammensætninger. Der anvendes in situ teknikker som synkrotron røntgen diffraktion, mikroskopi, dilatometri og magnetometri for at kunne følge omdannelsen mens den sker. Resultaterne beskrives med den modulære transformations model udviklet ved Max Planck Instituttet i Stuttgart. De erhvervede indsigter vil kunne indgå i en bedre forudsigelse og rustfrie ståls tendens til omdannelse ved ekstrem lave temperaturer. Derudover kan den opbyggede viden bane vejen for udviklingen af ståltyper som er stabile ved ekstrem lave temperaturer, eller ståltyper som netop drager deres fordel af omdannelse ved lav temperatur for en yderligere optimering af egenskaberne.


Projekttitel: Interface engineering for future organic solar cells
Bevillingsmodtager: Yinying Wei
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr. 1.960.059
Projektbeskrivelse: Jeg foreslår et projekt der skal udforske grundlaget og perspektivet for den næste generation af organiske solceller (OPV) celler, som repræsenterer en lovende teknologi for omdannelsen af solenergi til elektrisk energi. Dette forslag sigter mod at kortlægge og optimere tilpasningen af energiniveauerne, der indgår i solcellens processer, til grænsefladerne af de aktive organiske halvledere i en OPV celle. Fokus er, at måle både de strukturelle, kemiske og elektroniske egenskaber af OPV cellen. Hertil anvendes primært et Skannende Tunnel Mikroskop, som er i stand til både at afbilde strukturen på atomart og molekylært niveau og samtidig bestemme de elektroniske egenskaber ved brug af spektroskopi. Det ultimative mål er at bruge den indvundne viden fra et udvalgt modelsystem, studeret ved lave temperaturer i ultrahøj vakuum til at kunne optimere de kemiske komponenter i de organiske halvledere, således at et optimalt forhold mellem nanoskala morfologi og energiniveau-tilpasning til grænsefladerne kan opnås.


Projekttitel: Combining Ligand Fishing Technologies with HPLC-SPE-NMR for Facilitated Discovery of Bioactive Principles from Marine Macroalgae
Bevillingsmodtager: Sileshi Gizachew Wubshet
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr. 2.140.989
Projektbeskrivelse: Marine makroalger og andre marine organismer udgør en righoldig og miljørigtig kilde til unikke bioaktive stoffer med potentiale som nye lægemidler. Det komplekse marine økosystem og de heriboende algearter udgør imidlertid en meget kompleks matrice som besværliggør isolering og strukturopklaring af de bioaktive stoffer. Formålet med dette projekt er derfor at udvikle en teknologi som gør det muligt at a) 'fiske' potentielle lægemidler – ligander – direkte ud fra et ekstrakt af makroalger, og b) strukturopklare de ofte meget komplekse molekylære strukturer. Ligand-fiskning vil blive baseret på enzymer der fastgøres til en lille partikel som neddyppes i ekstraktet og derved binder liganderne til sig. Dette vil blive kombineret med efterfølgende isolering og strukturopklaring vha et avanceret analytisk instrument kaldet HPLC-SPE-NMR. Den kombinerede ligand-fiskning/HPLC-SPE-NMR platform vil være absolut unik - nationalt såvel som internationalt – og vil blive brugt til at analysere en in-house samling på 50 marine makroalger for stoffer til behandling af type 2 diabetes. Projektet vil blive udført på Copenhagen Small-Molecule NMR Centre, hvilket sikrer adgang til unikt apparatur, og et udlandsophold på National Institute of Health i USA sikrer projektet en vigtig international dimension og et fremtidigt netværk.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019