Gå til indhold

Europas største virksomheder skruer op for forskningen

20. oktober 2011
De største virksomheder i EU-landene har i 2010 øget deres samlede investeringer i forskning og udvikling med 6,1 %. De 45 største danske virksomheder har ifølge undersøgelsen forøget deres forskningsinvesteringer med 11 %.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Europa-Kommissionen har netop offentliggjort den årlige oversigt over de 1000 mest forskningsintensive virksomheder i EU-landene. Den nye udgave af ”The EU Industrial R&D Investment Scoreboard rummer også en tilsvarende oversigt over verdens 1000 mest forskningsinvesterende virksomheder uden for EU-landene.

Begge lister er opdelt på lande og brancher. Eksempelvis fremgår det af den globale top 1000, at der endnu ikke er kinesiske virksomheder blandt verdens mest forskningsintensive virksomheder.

Det skal imidlertid fremhæves at ranglisten over virksomhedernes udgifter til forskning og udvikling modsat de almindelige forskningsstatistikker fra Danmarks Statistik og OECD ikke tager højde for, hvor i verden forskningen udføres. Ranglisten henfører blot virksomheder til det land, hvor hovedkontoret er placeret. 

Flot placering til danske virksomheder

Novo Nordisk, Lundbeck, Vestas Wind Systems samt Danske Bank og Novozymes er de danske virksomheder, der investerede allermest i forskning og udvikling i 2010. De fem virksomheder brugte til sammen godt 18½ milliarder kroner på FoU i 2010 svarende nogenlunde til det samlede danske offentlige forskningsbudget.

Den nye europæiske opgørelse viser samme stigende tendens i virksomhedernes forskningsinvesteringer, som den prognose for danske virksomheders forskningsinvesteringer i 2010-2011 Teknologisk Institut tidligere i år har udarbejdet for Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Mens der blot indgår 45 danske virksomheder i EU's undersøgelse er prognosen fra Teknologisk Institut baseret på 1000 danske virksomheders forventede forskningsinvesteringer i perioden 2010-2011.

Det er 8. gang at Europa-Kommissionen offentliggør ranglisten over de mest forskningsintensive virksomheder.

Dansk undersøgelse, ranglisten og data

 

 

Handlinger tilknyttet webside