Gå til indhold

Kommissær: De videregående uddannelser skal blive bedre til at udnytte Europas talentmasse

13. oktober 2011
Europa har akut behov for at flytte fokus mod den sociale dimension i de videregående uddannelser, især i lyset af den økonomiske afmatning. Det er hovedkonklusionen i en netop udgivet rapport fra Eurydice-netværket, der har affødt en markant reaktion fra kommissæren.

Den nyudgivne rapport, 'Modernisation of Higher Education in Europe 2011: Funding and the Social Dimension', ser nærmere på den sociale dimension af videregående uddannelse - hvordan kan adgang til videregående uddannelse udbredes til en så stor del af befolkningen som muligt?

Kommissær kalder på ændring

Androulla Vassiliou, der er kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, udtaler i den forbindelse:

"Vi får ikke mest muligt ud af de talenter, der er til rådighed for os i Europa. Hvis vi ikke ændrer retning, vil vi sakke agterud i forhold til vores globale konkurrenter. Vi er nødt til at øge adgangen til videregående uddannelser for flest mulige borgere, og det er afgørende, at dette mål er kernen i vores uddannelsesmålsætninger".

Videregående uddannelser skal geares til dagens samfund

Ifølge rapporten skal landene tilpasse deres videregående uddannelsessystemer for at imødekomme de udfordringer, som følger af de hurtige samfundsmæssige ændringer. I sær skal landene åbne mulighederne for at flere mennesker kan drage nytte af videregående uddannelser. Disse tiltag skal følges med sammenhængende tiltag, finansiering og overvågning for at kunne vurdere deres effekter.

Rapport fra Eurydice-netværket

Rapporten er udarbejdet af Europa Kommissionens Eurydice-netværk, som udgiver analyser af de europæiske uddannelsessystemer og -politikker. Netværket består af 37 nationale enheder placeret i alle 33 lande, der deltager i EU-programmet for livslang læring (EU-medlemsstaterne, Kroatien, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz og Tyrkiet). Det er koordineret og administreret af EU Education, Audiovisual and Culture Executive Agency.

Sådan får du den

For en elektronisk oversigt over rapportens hovedkonklusioner samt den fulde, engelsksprogede rapport: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/thematic_studies_en.php

For et trykt eksemplar af rapporten, kontakt: eurydice@iu.dk

For information om Eurydice: www.eurydice.org

Handlinger tilknyttet webside