Gå til indhold

Aftale om regler for deltagelse i Horizon 2020 i hus

11. oktober 2012
I går aftes kom Europa et skridt nærmere Horizon 2020. Efter intense forhandlinger opnåede medlemslandene i går aftes politisk enighed om reglerne for deltagelse i det nye forskningsprogram, Horizon 2020. I november kommer Europa-Parlamentet med deres holding til reglerne, som varsler forenkling

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Forenklingerne i forhold til det nuværende forskningsprogram, FP7 er især:

Fast finansieringssats

Der gælder som udgangspunkt en fast finansieringssats for hvert projekt. Standarden er en medfinansieringsrate på op til 100%. Eneste undtagelse er såkaldte Close-to-market projekter, hvor deltagere, der ikke har en non-profit status, kun vil kunne modtage op til 70%.

Rate for direkte omkostninger

Overhead finansieres med en fast rate på 25% af de direkte omkostninger. Til gengæld bortfalder muligheden for at afregne sine reelle indirekte omkostninger.

Revisorerklæring bliver støtte-afhængig


Der skal kun udfærdiges en revisorerklæring, hvis en enkelt deltager ved udgangen af projektet har modtaget 325.000 euro eller mere i støtte.

Garantifonden fortsætter

Garantifonden fra FP7, der dækker i tilfælde af konkurs hos en projektdeltager, fortsætter. Det bliver derfor ikke nødvendigt at bruge bankgarantier o.l. 

Samme evalueringsproces som i FP7

De velkendte og veletablerede principper for evaluering af projekterne fra FP7 videreføres i Horizon 2020. Det vil også fremover være en formel klageadgang i tilfælde af procedurefejl.

Krav om Open Acces

Artikler publiceret på baggrund af EU-projekter skal som udgangspunkt - efter en sparrefrist - gøres offentligt tilgængeligt i et såkaldt open access repository. Dermed bliver viden, som er opnået via EU-finansieret forskning, tilgængelig for alle.

Hvad betyder det for ansøgere?

Samlet set sikrer de nye finansieringsrater, at Horizon 2020 vil være mindst lige så attraktiv for alle typer af deltagere som i FP7. Samtidigt bliver det med mere enkle finansieringsrater og beregning af de indirekte omkostninger muligt, at:

  • reducere mængden af dokumentation, som ansøgere skal indsende 
  • forenkle beregning af budgetter
  • at reducere antallet af revisionsbesøg til en brøkdel af det, vi kender fra FP7.
    Det bliver også tilsvarende nemmere at aflægge regnskab og administrere projekter.

Et regelsæt

Som udgangspunkt vil disse regler gælde for alle programmer i Horizon 2020, heriblandt også for Joint Technology Initiatives. Det vil betyde, at deltagerne kun skal sætte sig ind i et regelsæt, i stedet for flere som i FP7.

Næste skridt

Europa-Parlamentet forventes at fastlægge sin holdning til regler for deltagelse i løbet af november måned. Herefter skal Ministerrådet, der repræsenterer medlemslandene, og Parlamentet forhandle den endelige lovtekst på plads. Dette forventes afsluttet i løbet af første halvdel af 2013.

Mere information

Handlinger tilknyttet webside