Gå til indhold

Arbejdsløshedskasse sender nyuddannede til udlandet

14. juni 2012
En arbejdsløshedskasse har forbedret nyuddannedes muligheder for at søge job og få arbejdserfaring i udlandet - med hjælp fra Leonardo-programmet. Nyhed fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

Af Lars Møller Bentsen

Årsrapport 2011 logo

Mange nyuddannede

kandidater har erfaring fra et internationalt studiemiljø og fra studieophold i udlandet, men det er kun få som søger job i udlandet. Det skyldes blandt andet, at de mangler netværk og viden om reglerne. Men det forsøger Akademikernes Arbejdsløshedskasse nu at råde bod på.

Det sker gennem Job Abroad, som er et Leonardo-projekt, som både trækker på britiske erfaringer med rekruttering og karrierevejledning og på, hvordan arbejdsformidlingen i Tyskland formidler jobs i udlandet.

I samarbejde med karrierecenteret på Aalborg Universitet og de europæiske partnere vil arbejdsløshedskassen få især nye kandidater til at søge job og skaffe sig arbejdserfaring i udlandet.

Samtidig skal projektet ruste karrierevejledere i deres rådgivning af studerende og ledige.

Ny hjemmeside til jobsøgning i udlandet

Som led i projektet har AAK udviklet et nyt website careerabroad.info med viden og vejledning om jobsøgning i udlandet.

Sitet skal gøre det nemt at udveksle erfaringer mellem jobsøgere og karrierevejledere, blandt andet gennem blogs og diskussionsfora.

- Det nye website kan forhåbentlig få vores ledige medlemmer til at orientere sig mere internationalt i forhold til job og karriere. For tiden efterspørger flere og flere vejledning om jobsøgning i udlandet, og sitet er et godt redskab til dén opgave, siger Karen Henningsen, som er projektleder hos Akademikernes Arbejdsløshedskasse.

Partnerne i Job Abroad projektet planlægger en ny hjemmeside om jobsøgning i udlandet. foto: Hrobjartur Arnason.
Partnerne i Job Abroad projektet planlægger en ny hjemmeside om jobsøgning i udlandet. foto: Hrobjartur Arnason.

En genvej til beskæftigelse

Sideløbende med Job Abroad har arbejdsløshedskassen iværksat et Leonardo mobilitetsprojekt Go Abroad, hvor arbejdsløse akademikere får tilskud til praktikophold i udlandet.

- Mange nyuddannede savner arbejdserfaring, og erfaring fra en udenlandsk virksomhed styrker CVet, forklarer Karen Henningsen og tilføjer, at praktikopholdene også er en god mulighed for at få kontakter og netværk, der kan åbne døre for et job både i Danmark og i udlandet.

Knapt 20 arbejdsløse akademikere har siden efteråret 2010 haft mulighed for at tilbringe mellem 3 og 12 uger i virksomheder i Italien, Spanien, Frankrig, Sverige, Tyskland, England, Polen og Belgien.

De arbejdsløse er nyuddannede kandidater i eksempelvis arkitektur, design, ingeniørvidenskab, antropologi og statskundskab.

Praktikophold giver jobs

- Der er allerede flere, der har fået fast arbejde i udlandet, fortæller Karen Henningsen og nævner en ingeniør, som via et praktikophold i Tyskland har fået en masse branchekontakt inden for vindenergi og nu arbejder på universitetet i Rostock. En anden har brugt sit praktikophold i London til at få foden inden for i modebranchen, og hun arbejder nu som brand manager derovre.

For andre har vejen til job ikke været så direkte, men opholdene har givet brugbare kompetencer og netværk. Go Abroad projektet har vakt så stor interesse hos medlemmerne, at Karen Henningsen ikke tøver ikke med at udnævne det til en succes.

Og nu skal der søges tilskud til et nyt mobilitetsprojekt, der kan bringe flere ledige akademikere i arbejde.

Smidigere regler efterlyses

Men det er en omfattende opgave at vejlede deltagerne omkring udlandsophold, for der skal tages højde for mange regler om dagpenge og aktivering, og der er også individuelle forhold.

Håndholdt vejledning, kalder Karen Henningsen det. Det er for eksempel ikke muligt at tage sine dagpenge med til udlandet for at deltage i et seminar eller en konference for at komme i dialog med arbejdsgiverne. Heller ikke i forbindelse med Leonardo-praktikkerne.

Man skal først kunne dokumentere en decideret jobsamtale i udlandet, fortæller hun.

- Reglerne kunne gøres mere fleksible, så det blev muligt at tage dagpenge med til EØS-lande over flere perioder, i flere lande. Det arbejder AAK på at få til at ske, siger Karen Henningsen.


Vil du vide mere?

Handlinger tilknyttet webside