Gå til indhold

Årets Comenius-projekter er i gang

10. september 2012
75 nye Comenius-projekter er nu fuld gang med at udveksle idéer, undervisningsmaterialer, elever og lærere med partnere i udlandet. Vi har talt med ét af de nystartede projekter om deres håb og planer for samarbejdet. Nyhed fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

Af Lars Kolind Jensen

Hvordan løser vi problemet med arbejdsløshed i Europa, hvordan kan skolebørn lære at spise lidt sundere, og hvordan kan man bruge en granskov til at lære matematik.

Det er nogle af de udfordringer, som 75 danske skoler, gymnasier og en enkelt børnehave i de kommende to år skal samarbejde om med klasser og kolleger i udlandet. Og med tilskud fra Comenius-programmet.

I en børnehave i Randers er man netop gået i gang med projektet 'Science + Maths + Outdoor Learning'. Det foregår i samarbejde med børnehaver i syv lande, som vil bruge både naturen og iPads til at vække børnenes nysgerrighed over for matematik og naturvidenskab.

Comenius-projektet 'Science + Maths + Outdoor Learning' skal gøre pædagogerne i Randers endnu bedre til at bruge naturen til at lære børnene om former, vægt og masse.
Comenius-projektet 'Science + Maths + Outdoor Learning' skal gøre pædagogerne i Randers endnu bedre til at bruge naturen til at lære børnene om former, vægt og masse.

Kommunen er projektets lim

Det er Charlotte Buchhave i Randers Kommune, der efter eget udsagn er den 'lim', der skal holde projektet sammen. Hverken i børnehaven eller forvaltningen har man erfaring med Comenius-projekter, så nyheden om, at projektet fik tilskud, blev godt modtaget:

- Både pædagogerne og os i forvaltningen har været meget spændte, så vi blev selvfølgelig glade, da vi fik brevet fra Styrelsen, fortæller hun.

Ipads med i skoven

Projektet går ud på at kombinere læring i naturen med brug af IT. Kommunen har allerede købt seks iPads, som børnene skal bruge til at fotografere eller tegne de dyr og planter, de finder i skovbunden og under stenene. Samtidig skal pædagogerne bruge udstyret til at dokumentere læringsforløbene og udveksle erfaringer med deres udenlandske kolleger.

I næste uge skal flere af de voksne i Dagtilbud Vorup og Charlotte Buchhave til Norge og se, hvordan de norske børnehaver griber tingene an. Det glæder de sig til, for formålet er først og fremmest at hente inspiration til det daglige arbejde med børnene:

- Vi håber, at vi vil blive forstyrret os i vores selvfølgeligheder. At pædagogerne vil udvikle sig og blive mere reflekterede omkring den læring, de tilbyder børnene. Det er meningen, at projektet skal gøre en forskel for dem, siger Charlotte Buchhave.

Resten af landet skal kunne læse med

Resultaterne skal dokumenteres med en e-bog, som Charlotte Buchhave lover, at børnehaver og kommuner i resten af landet vil kunne læse med på. Dén bestræbelse er Randers Kommunes kommunikationsafdeling allerede blevet engageret i.

Men der er endnu to år, til den skal være færdig, og i mellemtiden kan man læse mere om projektet Science + Maths + Outdoor Learning og de 74 andre nye Comenius projekter på Projektkortet.