Gå til indhold

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation om humanistisk nyskabelse

06. januar 2012
Gik du glip af den inspirerende temadag om humanistisk nyskabelse ? Så kan du læse formanden for Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikations refleksioner over emnet og se præsentationerne fra rådets arrangement om humanistisk nyskabelse den 8. december 2011.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation om humanistisk nyskabelse

Hvad er humanistisk nyskabelse?

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation (FKK) afholdt sin årlige temadag d. 8. december 2011 i Diamanten. Emnet var nyskabende humanistisk forskning. Hvert år inviterer FKK forskere, beslutningstagere og andre interesserede til at debattere spørgsmål af vital betydning for humaniora. Humanioras internationalisering, forskningsfrihed og humanioras betydning har været blandt de emner, vi har taget op i de seneste år. Det er temaer, som fortsat er særdeles relevante. De griber på forskellig vis ind i spændingsfeltet mellem udpegning af humaniora som unyttig og problembarn på den ene side og humaniora som mulig nøgle til kreativitet og innovation i løsning af samfundets og menneskelivets store udfordringer på den anden.

Hvad kendetegner nyskabende forskning?

Det Frie Forskningsråd kan i modsætning til Det Strategiske Forskningsråd ikke prioritere særlige forskningsområder. FKK støtter forskning, der er baseret på forskeres egne ideer. Men gennem rådets tildeling af midler er vi naturligvis med til at fremme visse faglige udviklinger frem for andre. FKK yder støtte til de bedst kvalificerede ansøgninger – men hvad vil det egentlig sige? Hvad kendetegner den forskningsproces og den forskning, som vi vil betegne som nyskabende?

  • Er den nyttig, kritisk eller kreativ? Fagligt dybdeborende eller tværfaglig?
  • Er den kendetegnet ved at frembringe ny viden på baggrund af en velkendt teori eller ved at udvikle nye og overraskende teoretiske og metodiske greb?
  • Handler det om nytænkning af kulturelle, historiske og etiske spørgsmål eller om skabelse af nye æstetiske og affektive produkter?
  • Udvikles den bedst hvis den ikke lader sig styre af nyttehensyn eller ved at inddrage borgere og andre aktører?
  • Er det overhovedet meningsfuldt at tale om nybrud og opdagelser inden for humaniora?
  • Giver det mening at operere med et særligt elite-begreb inden for humaniora?

Stor interesse for temadagen

FKK havde inviteret en række forskere til at belyse dagens emne, og knapt 200 mennesker var mødt op for at reflektere over det spørgsmål, som der hverken findes et enkelt eller endegyldigt svar på: hvad kendetegner nyskabende humanistisk forskning?
FKK takker oplægsholderne for deres interessante bidrag og for så velvilligt at gøre deres oplæg tilgængelige her på hjemmesiden.
De ideer og tanker, der kom frem på temadagen, vil blive brugt i rådets videre arbejde.

God fornøjelse og venlige hilsener

Anette Warring
Formand for Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation

 


 

Handlinger tilknyttet webside