Gå til indhold

Det Strategiske Forskningsråd støtter ”Knowledge Hub”

12. april 2012
Landbrug- og fødevaresikkerhed i Europa: Klimaændringernes påvirkning af europæisk Landbrug. Joint programming initiativet FACCE – JPI iværksætter sit første europæiske projekt.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Joint programming initiativet FACCE bekendtgjorde i dag 11. april godkendelsen af sin første fælles indsats. Indsatsen samler 67 forskningsgrupper fra 17 lande og har til formål at analysere den europæiske fødevaresikkerhed i lyset af klimaændringerne samt at styrke tilpasningsevnen gennem forbedringer i de modeller, der beskriver klimaændringernes konsekvenser. Dette ambitiøse projekt har et budget på 15 millioner €, hvoraf DSF har afsat 1 million €.

FACCE - JPI blev etableret oktober 2010 af Det Europæiske Råd, og har samlet deltagelse af 21 europæiske lande. Formålet er at adressere den udfordring, der i lyset af klimaændringerne er forbundet med at sikre tilstrækkelige kvalitetsfødevarer gennem et bæredygtigt landbrug. Initiativet er skabt for at forbedre den europæiske forskningskapacitet i forbindelse med den forventede stigning i den globale befolkning. Frem til 2050 forventes en stigning på 34 % i jordens befolkning til 9,2 milliarder mennesker. Denne udvikling indebærer stigende efterspørgsel efter fødevarer, foder, fibre og biobrændsel – alt sammen i kontekst af klimaændringer og strammere miljøregler.

FACCE – JPI har defineret fem centrale forskningstemaer, der skal adressere disse udfordringer. I den sammenhæng blev det i juli 2011 besluttet at iværksætte et pilotprojekt med titlen “A detailed climate change risk assessment for European agriculture and food security”. Projektet fokuserer på modelleringen af klimaændringernes indflydelse på europæisk landbrug- og fødevaresikkerhed og reduktion af usikkerheden forbundet med de eksisterende scenarier for klimaændringer. Et innovativt og skræddersyet redskab, et såkaldt ”Knowledge Hub” er blevet udviklet af FACCE-JPI. Redskabet samler tre komplementære dimensioner: networking, forskning og kapacitetsopbygning. De deltagende og efterfølgende udvalgte forskningsgrupper præsenterede i fællesskab ét forslag indeholdende tre koordinerede og integrerede netværk: 1) Afgrøder; 2) Græsarealer og Husdyr samt 3) Handel og Økonomi. I Knowledge Hubben deltager John R. Porter Københavns Universitet, og Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

Knowledge Hubben (FACCE MACSUR) blev positivt reviewet af internationalt anerkendte forskere inden for området. Knowledge Hubben forventes at starte i løbet af juni 2012 og har et 3-årigt forløb med mulig forlængelse i yderligere to år. Yderligere information er tilgængeligt på FACCE – JPI’s website:

Kontakt

Niels Gøtke
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 83 96
Email: nigoe@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside