Gå til indhold

Europa-Kommissionen fastsætter mål for Open Access i Horizon 2020

20. juli 2012
Europa-Kommissionen har nu vedtaget Open Access-foranstaltninger, der skal øge adgangen til videnskabelig information i Europa.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Formålet med foranstaltningerne er at gøre det nemmere for forskere og virksomheder at gøre brug af resultaterne af offentligt finansieret forskning.

Kommissionen vil i første omgang gøre fri adgang til videnskabelige publikationer til et overordnet princip for Horizon 2020 - EU's støtteprogram for forskning og innovation for årene 2014-2020. Fra 2014 skal alle artikler, der udarbejdes med støtte fra Horizon
2020, gøres tilgængelige på en af følgende måder:

  • Udgiveren kan med det samme gøre artiklerne tilgængelige online
  • Alternativt kan forskerne selv gøre deres artikler tilgængelige i et arkiv, hvortil der er fri adgang. Arkiveringen må ikke ske senere end seks måneder efter offentliggørelsen (tolv måneder for artikler inden for samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber).


Kommissionen anbefaler endvidere medlemsstaterne at håndtere forskningsresultater, der er finansieret under deres egne nationale programmer, på samme måde.

Målet er, at der i 2016 skal være fri adgang til 60 procent af alle europæiske artikler, der stammer fra offentligt finansieret forskning.

I 2012-2013 vil Kommissionen bruge 45 mio. Euro på datainfrastrukturer og forskning i digital bevaring, og der vil fortsat blive stillet midler til rådighed under Horizon 2020-programmet. Kommissionen vil i samme periode støtte forsøg med nye metoder til håndtering af videnskabelig information (f.eks. nye metoder til peer-evaluering og måder, hvorpå en artikels effekt kan måles).

 

Handlinger tilknyttet webside