Europæisk håndbog for anerkendelse af udenlandske uddannelser nu på gaden!
"Europa som et fælles område med god adgang til fair anerkendelse af udenlandske uddannelser."
Det er ambitionen for projektet European Area of Recognition, som gennemføres af anerkendelseskontorer i otte EU-lande, heriblandt Danmark med Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.
Projektet letter anerkendelses-arbejdet
Projektet, som er støttet af Europa-Kommissionen, skal fremme høje standarder i anerkendelsesarbejdet og forventes derved at bidrage til, at uddannelsessøgende og arbejdstagere kan bruge deres kvalifikationer på tværs af grænserne.
Nu er det første produkt offentliggjort på nettet: En fælles håndbog, som fortæller om god praksis i vurderingsarbejdet. Håndbogen kan hentes her:
For alle med interesse i anerkendelse
Anerkendelseshåndbogen er baseret på principper og procedurer beskrevet i Lissabon-konventionen, som er den internationale aftale om fair anerkendelse i hele Europa samt i en række lande uden for Europa.
Håndbogen er tænkt som et redskab til at understøtte og videreudvikle det daglige arbejde med vurdering af udenlandske uddannelser. Dermed kan den også bruges af uddannelsesinstitutioner og andre, der er involveret i anerkendelse af udenlandske uddannelser, som et supplement til de redskaber, Styrelsen for Universiteter og Internationalisering stiller til rådighed.
Politisk bevågenhed omkring håndbogen
Håndbogen har fået stor politisk bevågenhed i det europæiske uddannelsessamarbejde.
– Europa-Kommissionen ser håndbogen som et af sine flagskibsprojekter, og det ser ud til, at den vil blive præsenteret og drøftet på Bologna-ministermødet i Bukarest til april, fortæller chefkonsulent Allan Bruun Pedersen fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.
Styrelsen er også med i næste fase af projektet, som netop er startet. I 2012 og 2013 vil konsortiet bag håndbogen udvikle en håndbog for anerkendelse, som er rettet mod uddannelsesinstitutionernes arbejde med optagelse af studerende med udenlandske kvalifikationer og meritvurdering af studieperioder i udlandet.
Anerkendelse fra A til Z
Den aktuelle håndbog indeholder grafiske oversigter over hvert trin i vurderingen af en udenlandsk uddannelse og præsenterer en række konkrete eksempler på god anerkendelsespraksis fra A til Z. Den forklarer begreberne og går i dybden med emner som:
- Information om anerkendelse
- Akkreditering og kvalitetssikring
- Dokumenters ægthed
- Diploma Supplement og andre informationsværktøjer
- Kvalifikationsrammer og læringsudbytte
- Point- og karaktersystemer
- Væsentlige forskelle mellem uddannelseskvalifikationer
- Alternativ anerkendelse og klageadgang
- Flygtninge uden dokumenter
- Ikke-traditionel læring og realkompetence
- Transnationale uddannelser
- Diplom- og akkrediterings-”fabrikker”
Læs mere
-
For uddannelsesinstitutioner om anerkendelse – Vurderingsredskaber og -tilbud fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.
-
Lissabonkonventionen – Konventionen og dens følgedokumenter danner grundlaget for anerkendelseshåndbogen.
-
ENIC-/NARIC-netværkene – Projektet er et samarbejde inden for netværkene for anerkendelse.
-
European Area of Recognition Project – Projektets hjemmeside (på engelsk).
Handlinger tilknyttet webside