Gå til indhold

Formand for Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom hædret med pris

21. juni 2012
I dag modtager formand for Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom Niels Borregaard en af Danmarks største lægepriser, Kirsten og Freddy Johansens Fonds Lægevidenskabelige Forskerpris. Niels Borregaard modtager prisen for sin forskning i blodets immunforsvar.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation21.06.2012 niels borregaard

Forskning i blodets hemmelige verden

Siden lægestudiet ved Aarhus Universitet har professor, overlæge, dr. med. Niels Borregaard interesseret sig for blodets immunforsvar. Niels Borregaards nysgerrighed har været rettet mod nogle af blodets hvide blodlegemer – de såkaldte neutrofile granulocytter Det er de celler, der først når frem til et infektionssted og ’spiser’  bakterier og svampe som ellers ville forårsage sygdom.

Gennem sin lange forskningskarriere har Niels Borregaard gennem original metodeudvikling medvirket til bestemmelse af flere vigtige proteiner i granulocytterne, der har indflydelse på kroppens immunforsvar overfor bakterieinfektioner.

Med prisen, der lyder på 1,5 millioner kroner, hvoraf 250.000 kroner er en personlig pris, hædres Niels Borregaard for sin forskning, der i videnskabelige kredse har skabt ny forståelse for, hvordan kroppens immunforsvar angriber infektioner med ganske kraftige proteiner, uden at proteinerne samtidig beskadiger vævet.

”At få en så prestigefyldt pris er et meget stort skulderklap, der varmer og forpligter og ansporer til at fortsætte den forskning, som jeg selv synes er både spændende og meningsfyldt. Den store sum penge, som følger med, gør det muligt at iværksætte nye aspekter af min forskning,” Niels Borregaard.

Niels Borregaard har været formand for Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom siden januar 2011 og er beskikket frem til 31. december 2014. Niels Borregaard er overlæge ved Hæmatologisk Klinik på Rigshospitalet og professor i hæmatologi ved Københavns Universitet.

Udover den kliniske lægepris til Niels Borregaard uddeles en præklinisk lægepris til professor dr.med. Ulrik Gether fra Københavns Universitet for hans forskning i hjernens signalsystemer. Prisen er tidligere uddelt til Niels Erik Skakkebæk (2007), Jens Frederik Rehfeld (2008), Jens Juul Holst (2009), Thue Walter Schwartz (2010), Henrik Kehlet og Henrik Clausen (begge i 2011).

Overrækkelsen vil finde sted i Københavns Universitets festsal den 21. juni 2012.

Kontakt: Niels Borregaard, telefon 35 45 43 71

Handlinger tilknyttet webside