Forskningsfaciliteter i verdensklassen indviet på Aarhus Universitet
Nye, innovative forskningsfaciliteter inden for både naturvidenskab og humaniora blev indviet, da uddannelsesminister Morten Østergaard den 10. september besøgte Aarhus Universitet.
Dagen startede i den lavloftede kælder under Institut for Fysik og Astronomi, hvor partikelacceleratoren Astrid 2 efter års opførelsesarbejde nu står klar til brug. Ved at accelerere elektroner til nær lysets hastighed kan maskinen danne et særligt intenst lys, som forskere kan bruge til videnskabelige analyser på en lang række felter.
Ved indvielsen kunne Morten Østergaard ønske Aarhus Universitet tillykke med, at deres forskere og studerende nu råder over en af verdens bedste og kraftigste partikelacceleratorer.
– De faciliteter giver mulighed for at kunne stille nye videnskabelige spørgsmål. Eller stille spørgsmål, vi tidligere har stillet, og få nye og klarere svar. Men forskningsinfrastruktur har ikke alene afgørende betydning for kvaliteten af den forskning, som umiddelbart kan udføres. Adgangen til moderne og avancerede forskningsinfrastrukturer er vigtig for at tiltrække og fastholde dygtige danske forskere og studerende, siger uddannelsesministeren ved indvielsen.
Langt stærkere end sin forgænger
Fremover vil forskere på en række felter få glæde af Astrid 2, der kan producere bedre og stærkere røntgenstråling end den gamle Astrid-accelerator fra 1992.
– Adgangen til forskningsinfrastrukturer er også et international konkurrenceparameter. Fremragende faciliteter kan være med til at tiltrække de bedste studerende og største forskertalenter fra hele verden. Og dermed skabe et unikt forskningsmiljø, siger Morten Østergaard.
Med et hiv i et håndtag fik uddannelsesministeren efter sin tale fornøjelsen af et aktivere Astrid 2 og sende nogle af de første lysstråler gennem den 46 meter lange, cirkelformede maskine.
Digitalt humaniora-laboratorium
Efter indvielsen af Astrid 2 blev partikler, røntgenstråling og naturvidenskab skiftet ud med medier, virtuelle modeller og humaniora. DIGHUMLAB er Danmarks første digitale laboratorium for humanister, og Aarhus Universitet havde indbudt uddannelsesministeren til at indvie det ambitiøse projekt. Laboratoriet skal fremme adgangen til digitale forskningsressourcer og udvikling af forskningsværktøjer inden for humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning. Det er blevet til i et fællesskab mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek, og Uddannelsesministeriet har bevilliget 30 millioner kroner til opbygningen af DIGHUMLAB.
For yderligere oplysninger, kontakt
Pressemedarbejder Daniel Sebastian Larsen, tlf. 7231 8012
Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200
Handlinger tilknyttet webside