Fremtidens europæiske forskning til debat i Aarhus
Hvorfor skal Europa satse på videnskabelig excellence, som det bærende princip i forskning og innovation?
Den 18. – 20. april mødes danske og internationale frontløbere inden for forskning og innovation til konference på Aarhus Universitet. Her vil de debattere, hvad videnskabelig excellence er, og hvordan vi sikrer den bedst mulige videnproduktion i fremtiden.
Konferencen kaldes Excellence Revisited – The Value of Excellence og er en af de største, der bliver afholdt i forbindelse med det danske EU-formandskab.
Indspil til forhandlinger
Alle konklusioner fra konferencen samles i Aarhus Deklarationen, som bliver et direkte indspil til forårets forhandlinger om EU's største forskningsprogram nogensinde, Horizon 2020.
– En af Danmarks prioriteter i forhandlingerne om Horizon 2020 er, at videnskabelig excellence fastholdes som et af de vigtigste kriterier for fordelingen af europæiske forsknings- og innovationsmidler. Fremragende forskning vil sikre, at den fremtidige videnproduktion i Europa kan være konkurrencedygtig på globalt plan, danne grundlag for nye innovative løsninger og give nogle af svarene på dagens og fremtidens store samfundsmæssige udfordringer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
Kvalitet og dyb indsigt
Blandt oplægsholderne på konferencen er chefredaktør for Nature, Philip Campbell, præsident for European Research Council, Helga Nowotny, dr. phil. Wilhelm Krull, der er generalsekretær for Tysklands største private fond, Volkswagen Stiftung samt prof. Gunnar Öquist, der er tidligere generalsekretær for Sveriges Kungliga Vetenskapsakademien.
– Forudsætningen for, at de europæiske samfund skal kunne imødegå fremtidens udfordringer og den globale konkurrence er, at Horizon 2020 lykkes, og at alt, hvad vi som undervisnings- og forskningsinstitution foretager os, hviler på kvalitet og dyb indsigt. Det gælder også, når universitetet er grundlag for innovation i samfundet, siger rektor for Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen.
Konferencen arrangeres i et samarbejde mellem Uddannelsesministeriet og Aarhus Universitet samt Danmarks Grundforskningsfond, Det Frie Forskningsråd, Lundbeckfonden og Carlsbergfondet.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Aarhus Universitet:
Pressechef, Anders Correll, tlf. 2899 2235, ac@adm.au.dk
Uddannelsesministeriet:
Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.
Handlinger tilknyttet webside