Fri Forskning – Forskning for Fremtidens Samfund - Det Frie Forskningsråds årsrapport 2011
29. marts 2012
Hvad befordrer den gode forskningsidé, og hvordan fremavles det originale og nybrydende projekt, der tilvejebringer de landvindinger, som fremtiden skal bygge på? Disse og andre spørgsmål stilles der skarpt på i DFF's årsrapport Fri Forskning - Forskning for Fremtidens Samfund.
Nyhed for Styrelsen for Forskning og Innovation
Det Frie Forskningsråds årsrapport 2011
I årsrapporten leveres også eksempler på, hvad der er den frie, nysgerrighedsdrevne forsknings drivkraft og store styrke.
I løbet af 2011 har Det Frie Forskningsråd uddelt 514 bevillinger til talentfulde forskere - fra postdocs til veletablerede professorer - der modtog omrent 1,2 milliard kroner til at realisere deres forskningsidéer og etablere samarbejde med udenlandske forskergrupper. Over 3.000 forskere og forskergrupper har samlet søgt om ca. 9.3 mia. kr., og det har således blot været muligt at imødekommer cirka 13 procent af de søgte midler.
I årsrapporten 2011 kan du blandt andet læse om:
- Hovedtal for Det Frie Forskningsråd
- Igangsættelsen af trin 3 under Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude
- Udviklingen af fremtidens forskning på europæisk og internationalt plan
I rapporten ser rådet tilbage på de første erfaringer med implementering af rådets store og ambitiøse forskerkarriereprogram Sapere Aude, der tiltrak et betydeligt antal meget kompetente danske og internationale ansøgere. I første omgang igangsatte rådet alene de to første trin af programmet: DFF-Ung Eliteforsker og DFF-Forskningsleder. På baggrund af uddelingerne udtaler bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd Jens Christian Djurhuus:
- Jeg kan med stor overbevisning sige, at programmet i væsentlig grad vil udvikle topniveauet af forskningskompetencen og på samme tid tiltrække og fastholde store talenter, der har evnen til at udvikle nye ideer og forskningsfelter. Det har Danmarks virksomheder og offentlige forskning brug for, hvis vi fortsat skal stå os i den internationale konkurrence. Det er en stor glæde og tilfredsstillelse, at Folketinget i 2011 afsatte yderligere midler til programmet, således at vi fra og med 2012 kan igangsætte det tredje og sidste trin, DFF-Topforsker, som henvender sig til forskere, der befinder sig på det øverste karrieretrin, og som rangerer blandt forskere i den absolutte verdensklasse.
Handlinger tilknyttet webside