Gå til indhold

Kommissionen sætter fokus på realiseringen af det europæiske forskningsrum (ERA)

19. juli 2012
Kommissionen vedtog den 17. juli 2012 en meddelelse om realiseringen af det europæiske forskningsrum (ERA). Meddelelsen "A Reinforced European Research Area Partnership for Excellence and Growth" fokuserer på fem indsatsområder, hvor Kommissionen ser et særligt behov for fremskridt.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

De europæiske stats- og regeringschefer har flere gange understreget betydningen af at realisere det europæiske forskningsråd, og i Det Europæiske Råds konklusioner fra februar 2011 blev det fastsat, at det europæiske forskningsrum (ERA) skal være realiseret senest i 2014.

Målet med ERA er at give forskere, forskningsråd, universiteter og virksomheder adgang til et reelt indre marked for viden, forskning og innovation og afhjælpe fragmenteringen i Europa. ERA er således sammensat af alle forsknings- og udviklingsaktiviteter, programmer og politikker i Europa, der indeholder et transnationalt perspektiv.

Kommissionen lancerede i efteråret 2011 en bred høring blandt interessenter, medlemsstaterne mv. for at få identificeret og defineret resterende barrierer for realiseringen af ERA.

Fem indsatsområder

På baggrund af høringen har Kommissionen nu vedtaget meddelelsen ”A Reinforced European Research Area Partnership for Excellence and Growth”. I meddelelsen har Kommissionen valgt at fokusere på fem indsatsområder, hvor der er et særligt behov for fremskridt:

  • øget effektivitet i nationale forskningssystemer
  • forbedret samarbejde og konkurrence på tværs af landegrænser, herunder etablering og effektiv drift af vigtige forskningsinfrastrukturer
  • et mere åbent arbejdsmarked for forskere
  • ligestilling mellem mænd og kvinder og integrering af ligestillingsaspektet i organisationer, som gennemfører og udvælger forskningsprojekter, og
  • optimal formidling og overførsel af videnskabelig information samt bredere og hurtigere adgang til videnskabelige publikationer og data.

For alle disse fem indsatsområder er der identificeret konkrete foranstaltninger, som skal adresseres henholdsvis af medlemsstaterne, relevante universitets- og forskningsorganisationer og Kommissionen. Kommissionen vil løbende monitorere implementeringen af ERA.

Der vil blive vedtaget rådskonklusioner på baggrund af Kommissionens meddelelse på Konkurrenceevnerådsmødet den 11. december 2012.

Aftale mellem Kommissionen og universitets- og forskningsorganisationer

På en ceremoni afholdt i Bruxelles den 17. juli indgik The European Association of Research and Technology Organisations (EARTO), The League of European Research Universities (LERU), the European University Association (EUA), Nordforsk, Science Europe (SE) og Kommissionen en aftale om at arbejde sammen om realiseringen af det Europæiske Forskningsrum. Desuden er der indgået individuelle aftaler (memoranda of understanding) mellem de forskellige organisationer og Kommissionen.

Handlinger tilknyttet webside