Gå til indhold

Kunstnerisk udviklingsvirksomhed – en ressource

24. januar 2012
En ny rapport lægger op til øget fokus på og bedre struktur af kunstnerisk udviklingsvirksomhed på de kunstneriske uddannelser.

Kunstnerisk udviklingsvirksomhed er en del af vidensgrundlaget ved de videregående kunstneriske uddannelser i Danmark. Den er med til at udvikle de forskellige kunstarter og skaber viden om kunstnerisk skabelse, der kan gives videre til de nye talenter.

En arbejdsgruppe under ledelse af Kulturministeriet har udarbejdet en rapport om kunstnerisk udviklingsvirksomhed på de kunstneriske uddannelser. Udredningen lægger op til øget fokus på og bedre struktur af kunstnerisk udviklingsvirksomhed på de kunstneriske uddannelser – også internationalt.

Den dækker Kulturministeriets uddannelsesinstitutioner samt arkitekt- og designskolerne, der efter regeringsskiftet er ressortflyttet til Uddannelsesministeriet.

Et godt redskab

Uddannelsesminister Morten Østergaard fremhæver, at rapporten klarlægger en afgørende fællesmængde for de kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet samt arkitekt- og designskolerne.

– Rapporten klarlægger en afgørende fællesmængde for de kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet og arkitekt- og designskolerne. Disse uddannelser går på tre ben – det kunstneriske, det videnskabelige og det praktiske. Jeg er sikker på, at skolerne med denne rapport har et godt redskab til at styrke den kunstneriske udviklingsvirksomhed og synliggøre dette som en væsentlig ressource, siger Morten Østergaard.

Kulturminister Uffe Elbæk udtaler:

– Denne udredning kan bidrage til at skærpe den faglige identitet på de kunstneriske uddannelser ved at italesætte og begrebsliggøre, hvad den kunstneriske udviklingsvirksomhed er og kan. Dermed kan den faglige udvikling blive mere analytisk og præcis og være til gavn for de studerende og de faglige miljøer. Det er positivt, at der foreslås rammer, der peger fremad, og er på linje med den internationale udvikling på området, siger Uffe Elbæk.

Arbejdsgruppen fremlægger blandt andet forslag til en definition af begrebet kunstnerisk udviklingsvirksomhed, kortlægger aktiviteter ved institutionerne og giver en række anbefalinger til, hvordan aktiviteterne inden for kunstnerisk udviklingsvirksomhed fokuseres og opprioriteres.

Fakta om arbejdsgruppen:

  • Arbejdsgruppen blev nedsat i 2010 som opfølgning på Kulturministeriets forskningsstrategi og Flerårsaftalen for de videregående kunstneriske uddannelser 2006-2010.
  • Arbejdsgruppen er sammensat af folk fra de videregående uddannelsesinstitutioner, der indgår i udredningen.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Kulturministeriet: kontorchef Frank Rechendorff Møller, tlf.: 3392 3525.
Uddannelsesministeriet: pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf.: 2211 0200.

Handlinger tilknyttet webside