Gå til indhold

Mål nået: Flere EU-forskningsmidler til SMV’er

07. januar 2012
Små og mellemstore virksomheder (SMV'er) får en større og større betydning i EU's forskningsprogram, FP7. Det giver sig nu konkret til udtryk: En målsætning om at mindst 15 % af EU's forskningsbudget skal gå til SMV’er er netop blevet indfriet.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Små og mellemstore virksomheder modtager 15,3 %, svarende til hele 2,4 mia. euro af COOPERATION-programmet – den største del af EU's rammeprogram for forskning og innovation, FP7. Det viser tallene i en ny rapport fra Europa-Kommissionen.

"SMV’ernes konkurrenceevne er fundamentet for den europæiske økonomi". Sådan lyder ordene fra Europa-Kommissæren for Forskning og Innovation, Máire Geoghegan-Quinn. Derfor har det længe været en målsætning for EU's medlemslande og Europa-Parlamentet, at 15 % af EU’s budget under COOPERATION skulle gå til de små og mellemstore virksomheder. Dette mål er nu nået – ikke mindst takket være flere forskellige initiativer til at lokke SMV'erne til fadet.

SMV-venlige tiltag har hjulpet

Inden for flere af temaerne i COOPERATION har man i 2011 forsøgt at motivere de små og mellemstore virksomheder til at deltage i forsknings- og innovationsprojekter – blandt andet ved at øremærke dele af budgettet til SMV’er samt ved inddrage forskningsemner – "topics" – med særlig relevans for SMV’er.

Det giver sig allerede nu til udtryk i konkrete resultater: Fra 1. april 2011 til i dag er andelen af budgettet, der tilgår SMV'erne, steget fra 14,4 % til 15,3 % - ikke mindst takket være SMV-venlige tiltag under temaerne Sundhed, KBBE (Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og Bioteknologi) og IKT (Informations- og Kommunikationsteknologi).

Blandt topscorerne finder man Nanoteknologi-temaet (NMP) med en SMV-andel på 23 % samt Sikkerheds- og Energitemaerne med henholdsvis 21,5 % og 18 %.

Fortsat forskningsfokus på SMV'er

"SMV-forpligtelse på 15% er en forpligtelse til vækst og arbejdspladser", lyder det fra Kommissær Máire Geoghegan-Quinn, som desuden meddeler at man såvel i resten af FP7, som idet kommende forskningsprogram, Horizon 2020, vil fortsætte linjen med at støtte de små og mellemstore virksomheder. 


 

Handlinger tilknyttet webside