Stor fremgang for danske innovationsnetværk vækker anerkendelse i EU
Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation
Sidste år udviklede over 700 virksomheder nye produkter, ydelser eller processer som følge af netværkenes aktiviteter. Det er mere end dobbelt så mange som året før. Samtidig fik over 1800 virksomheder i 2011 tilført nye kompetencer, der øger deres evne til at innovere. Også her er der tale om en fordobling i forhold til 2010. Det viser den seneste måling af innovationsnetværkenes resultater i performanceregnskabet for 2012.
- Innovationsnetværk Danmark - Performanceregnskab 2012
To tredjedele af de knap 6.000 virksomheder, som deltager i innovationsnetværkene, er små virksomheder med under 50 ansatte.
”Det er glædeligt at se, at innovationsnetværkene har stor succes over for virksomhederne og bidrager til nyskabelse og innovation. Særligt de små og mellemstore virksomheder, som kan have svært ved at være innovative, har innovationsnetværkene godt fat i”, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
Kerneopgaven for innovationsnetværkene er at bygge bro mellem erhvervslivet og den store produktion af viden, der foregår på universiteter, uddannelsesinstitutioner samt teknologiske serviceinstitutter (GTS-institutter).
Målt over årene har innovationsnetværkene oplevet støt fremgang. Resultaterne i år er dog særligt gode. Det skyldes blandt andet at nogle netværk har eksisteret så længe, at resultaterne af deres arbejde for alvor viser sig nu. Det tager nemlig tid at skabe tillid, kortlægge virksomhederne behov og bygge bro mellem virksomheder og videninstitutioner.
Samtidig er innovationsnetværkene blevet dygtigere til at skræddersy deres aktiviteter til virksomhedernes konkrete behov. Netværkene udbyder en bred vifte af aktiviteter, som skal give danske virksomheder et innovationsløft. Lige fra viden om den nyeste teknologiske udvikling, deltagelse i faglige netværk, matchmaking med relevante videnpersoner til deltagelse i større innovationsprojekter og internationale messer.
Guldmedalje til dansk innovationsnetværk
Resultaterne for innovationsnetværkene er ikke kun bemærkelsesværdige i en dansk sammenhæng. Også i Europa klarer de danske klynger sig godt. Innovationsnetværket Offshore Center Danmark har som den første danske klynge netop modtaget en ”guldmedalje” af EU som bevis på højeste internationale kvalitet.
Det er EU-Kommissionen, der står bag et nyt kvalitetssikringssystem af klynger og innovationsnetværk over hele Europa. Det såkaldte ”Cluster Management Excellence Label” skal være med til at synliggøre klyngers betydning for virksomheders vækst og udvikling. Offshore Center Denmark er kun den fjerde organisation i EU, der opnår denne hæder.
Der er i alt 22 innovationsnetværk i Danmark. Innovationsnetværkene er nationale klynger af viden og kompetencer inden for forskellige faglige områder. Nogle innovationsnetværk er fokuserede på særlige brancher eller teknologier. Mens andre er mere tværfaglige og går på tværs af mange brancher.
Handlinger tilknyttet webside