Gå til indhold

Styrket nordisk samarbejde om adgang til videregående uddannelser

31. oktober 2012
Uddannelsesministeren har underskrevet aftaler om samarbejde om uddannelse inden for Rigsfællesskabet og i Norden.

Det gode samarbejde om uddannelse inden for Rigsfællesskabet og i Norden blev den 31. oktober bekræftet, da uddannelsesminister Morten Østergaard sammen med ministerkolleger fra Grønland og Færøerne og de øvrige nordiske lande underskrev aftaler om adgang til videregående uddannelser i Danmark.

Alle aftalerne blev underskrevet i Helsinki, hvor de nordiske ministre var samlet til møde i Nordisk Ministerråd.

Større godtgørelse for nordiske studerende

På mødet underskrev uddannelsesministeren en ny aftale med Sverige, Norge og Finland, der indebærer, at Danmark får en større godtgørelse for de nordiske studerende, der læser i Danmark, og det skønnes, at kompensationen til Danmark øges med 30 millioner kroner. Den kommer i stand efter, at Morten Østergaard har taget sagen op over for de nordiske ministre før sommeren 2012.

Fra venstre: Uddannelsesminister Morten Østergaard, Finlands undervisningsminister Jukka Gustafsson, Islands undervisningsminister, - forsknings- og kulturminister Katrín Jacobsdóttir, Norges kunnskapsminister Kristin Halvorsen og Sveriges uddannelses- og forskningsminister Jan Björklund.
Fra venstre: Uddannelsesminister Morten Østergaard, Finlands undervisningsminister Jukka Gustafsson, Islands undervisningsminister, - forsknings- og kulturminister Katrín Jacobsdóttir, Norges kunnskapsminister Kristin Halvorsen og Sveriges uddannelses- og forskningsminister Jan Björklund.

Fælles erklæringer med Færøerne og Grønland

Uddannelsesministeren underskrev fælles erklæringer med henholdsvis Færøerne og Grønland, der sikrer fortsat lige vilkår for færøske og grønlandske ansøgeres adgang til videregående uddannelse i Danmark.

 – Jeg er glad for, at det nu for første gang siden ordningens indførelse i 1997 lykkes at få løftet kompensationen. Det vidner om stærkt, nordisk samarbejde. Det er desuden vigtigt, at vi fortsat sikrer, at ansøgere inden for Rigsfællesskabet har mulighed for optagelse på videregående uddannelser i Danmark på samme vilkår som ansøgere med en dansk studentereksamen. Ansøgere skal ikke opleve unødige barrierer for optagelse, og det er meget positivt, at vi med dagens aftaler har skabt klarhed for kommende ansøgere fra Færøerne og Grønland, siger Morten Østergaard.

En reform af den færøske gymnasieuddannelse har givet anledning til en ny fælles forståelse af færøske studenters adgang til videregående uddannelse i Danmark, da faget dansk fremover vil udbydes som valgfag på A-niveau i den færøske gymnasiale uddannelse som erstatning for det tidligere obligatoriske fag Dansk A.

Morten Østergaard og den færøske undervisningsminister Bjørn Kalsø har derfor underskrevet en fælles forståelse af, at ansøgere med en færøsk studentereksamen opfylder det specifikke adgangskrav om Dansk A til danske videregående uddannelser uanset om færøske studenter har valgt faget Dansk A som valgfag.

Dermed anerkendes, at færøske studenter på grund af deres indgående kendskab til dansk sprog gennem dansk undervisning i folkeskolen og danske undervisningsmaterialer i gymnasiet vil have opnået et solidt kendskab til dansk, der sikrer de færøske studenter generel studiekompetence til videregående uddannelser i Danmark. I faget Færøsk A indgår desuden fagelementer, hvor eleven skal demonstrere kendskab til de nordiske sprog i skrift og tale – herunder dansk.

Derudover anerkender denne erklæring, at færøske studenter, der både har Dansk A og Færøsk A samlet set opfylder de specifikke adgangskrav om Dansk A og "yderligere et fremmedsprog". Sidstnævnte er et adgangskrav på hovedparten af universiteternes humanistiske bacheloruddannelser.

Sammen med sin grønlandske ministerkollega Palle Christiansen skrev Morten Østergaard parallelt hermed under på en fælles tilkendegivelse af, at grønlandske studenter med faget Grønlandsk A opfylder det specifikke adgangskrav om "yderligere et fremmedsprog".


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 2000
Kontorchef Søren Nedergaard, tlf. 7231 8620

Handlinger tilknyttet webside