Gå til indhold

Troldmænd og lærlinge: Unge forskere møder nobelpristagere

03. juli 2012
Kosmologi, spinelektronik og vedvarende energi. Emnerne er mange, når unge talentfulde fysikere møder 27 nobelpristagere på det årligt tilbagevendende Lindau Nobel Laureate Meetings i Tyskland. Det Frie Forskningsråd stiller med to deltagere: Thomas Ryttov og Nikolaj Thomas Zinner.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Så er det årligt tilbagevendende topforskertræf Lindau Nobel Laureate Meetings skudt i gang ved den pittoreske Bodensee i Tyskland. På mødet, der i år har fysik på dagsordenen, er Danmark repræsenteret ved de to fysikere Thomas Ryttov, Harvard University, og Nikolaj Thomas Zinner, Aarhus Universitet. Som modtagere af DFF- Ung Eliteforsker-stipendier er de blevet indstillet til deltagelse af Det Frie Forskningsråd og var heldige i sidste ende at komme igennem Lindau Nobel Laureate-komiteens endelige nåleøje.

Mødet danner rammen om seks dage med foredrag og diskussioner mellem 27 nobelpristagere og 580 nøje udvalgte, dygtige unge forskere på vej frem i karrieren. Der er således rig lejlighed for morgendagens kometer til at diskutere aktuelle udfordringer og spørgsmål med fysikkens establishment. På programmet er både kosmologi, partikelfysik, klimaforandringer og bæredygtig energi.

Det er 62. gang, at Lindau Nobel Laureate Meeting afholdes. Første gang var tilbage i 1951, da de to lokale læger Gustav Parade og Franz Karl Hein tog initiativ til en medicinsk konference, som skulle bringe tyske læger fra regionen ud af den isolation, de havde været i siden 2. Verdenskrig. For at tiltrække tidens bedste videnskabsmænd tog de kontakt til svenske Greve Lennart Bernadotte, der takket være gode forbindelser til det svenske kongehus og Nobelpris-komite sørgede for deltagelse af syv nobelprismodtagere. Siden er antallet af nobelpristagere og deltagere steget betragteligt, og i dag er der ”troldmænd og lærlinge” fra ikke færre end 69 lande.

Mødet varer frem til den 6. juli.

Handlinger tilknyttet webside