Gå til indhold

Bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd til forskning i neurodegenerative sygdomme

23. august 2013
To danske forskere har tilsammen fået ca. 3,5 million kr. til deltagelse i det fælles europæiske forskningsprogram om neurodegenerative sygdomme inden for bl.a. Alzheimers- og Parkinsonssygdom.

Opbygning og udbygning af eksisterende forskning

Det Strategiske Forskningsråd deltager i forskningsprogrammet ”Joint Programming Initiative for Neurodegenerative Diseases” (JPND). Forskningen skal bidrage til at løse de væsentlige samfundsmæssige udfordringer, der er forbundet med disse sygdomme. JPND sigter mod at øge effekten af forskning ved bl.a. at samle, opbygge og udbygge allerede eksisterende nationale programmer samt at opstille fælles mål på tværs af landegrænser. Danmark drager i stigende grad nytte af deltagelse i de internationale forskningssamarbejder, og danske forskere spiller afgørende roller i en række EU-forskningsfinansierede projekter inden for demens. I øjeblikket deltager 27 lande i JPND.

I det seneste opslag er det besluttet i alt at give bevilling til fem projekter. Danske forskere deltager med bevillinger fra Det Strategiske Forskningsråd i to af disse projekter.

Professor Leif Østergaard

Professor Leif Østergaard fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN) og MINDLab, Aarhus Universitets Hospital er partner i det €1,7 million store “APGeM” konsortium. Formålet med projektet er at undersøge, hvordan genetiske variationer i samspil øger risikoen for udvikling af Alzheimers sygdom og/eller Lewy-body dementia. Resultaterne vil potentielt kunne benyttes til bedre at forudsige udvikling af sygdommene samt til at udvikle nye forebyggende strategier.

Professor Albin Sandelin

I det andet projekt deltager professor Albin Sandelin fra Biotech and Research Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet, som partner i det €3.3 million store “RiMod-FTD” konsortium. Projekter ønsker at finde genetiske risikofaktorer, der forårsager sygdommen Fronto Temporal Dementia (FTD). Resultaterne kan bruges til at forbedre teoretiske sygdomsmodeller.

De to bevillinger vil blive publiceret på fivu.dk i midten af september.

Handlinger tilknyttet webside