Nyt om SPIR 2013 - Fremtidens produktionssystemer
Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation uddeler i 2013 op til 64 mio. kr. til en strategisk forsknings- og innovationsplatform inden for temaet Fremtidens produktionssystemer.
Nedenfor er en uddybet beskrivelse af temaet. Temabeskrivelsen vil ligeledes fremgå af opslaget, der forventes offentliggjort den 5. marts 2012.
Fremtidens produktionssystemer
Udfordring
Danske virksomheder er under et globalt konkurrencepres. Samtidig oplever Danmark en relativ svag udvikling i produktiviteten. Mange virksomheder har, for at bevare deres globale konkurrencedygtighed, flyttet deres produktion til lande med lavere omkostninger og større nærhed til store kundegrupper. Andre virksomheder er afhængige af at have produktion i Danmark, fordi råvaregrundlaget er her. Da fremstillingssektoren betyder meget for dansk økonomi, er det en udfordring at gøre det muligt at indrette produktionen på en måde, som vil gøre det attraktivt for virksomhederne at placere produktion i Danmark.
Der er en lang række faktorer, der samlet har betydning for udvikling af effektive produktionssystemer. Det er fx fleksibel arbejdskraft og produktionsteknologi, muligheder for hurtig omstilling af produktionen, medarbejdernes kompetencer, design, ressourceeffektivitet, fx i forhold til materialeforbrug, miljø- og energimæssig bæredygtighed, arbejdsmiljø, organisation, tæt integration med kundernes udvikling og behov mv.
Forsknings- og innovationsbehov
Forskning og innovation under ”Fremtidens produktionssystemer” skal danne grundlag for udvikling af nye, effektive og forbedrede produktionsformer, som kan bidrage til at gøre produktion i Danmark mere konkurrencedygtig og attraktiv for virksomheder og samfund. Under dette tema kan der arbejdes med udvikling af brugen af teknologier, materialer, udstyr, organisationsformer mv. Kort sagt dele af, eller hele produktionssystemer.
Der vil kunne gives støtte til forskning og innovation på højt internationalt niveau, der fx adresserer nogle af følgende problemstillinger:
- Udvikling af innovativ og produktiv fremstillingsteknologi, herunder fx muligheden for optimering via brug af IT-systemer
- Ledelsesmæssige, uddannelsesmæssige og organisatoriske spørgsmål i relation til udvikling og implementering af nye teknologier og produktionsformer
- Nye innovationsformer inden for fremstillingssektoren, fx drevet af udviklingsintegration med kunder og underleverandører og medarbejdere, samt markeds- og designdreven innovation
- Fleksible og kvalitetssikre produktionssystemer, der samtidig er bæredygtige og ressourceeffektive
- Livscyklusbetragtninger af både økonomisk, energi- og miljømæssige karakter i nye produktionsformer
- Arbejdsmiljøperspektiver, herunder fx sammenhæng mellem automatiseret produktion og de mennesker som betjener den
- Nye forretningsmodeller for fremstillingsindustrien
Kompleksiteten og mangfoldigheden af produktionssystemer øger behovet for en tværfaglig og holistisk tilgang til forskning og innovation inden for dette emne. Det vil være relevant at inddrage en række forskellige teknologier og fagområder inden for produktionssystemer, herunder traditionel maskiningeniørvidenskab, informations- og kommunikationsteknologi (IKT), metrologi, bioteknologi, fotonik, materialeteknologi, sensorer, robotteknologi, intelligent produktionsstyring, mikro- og nanoskaleteknologier mv.
Det er afgørende, at problemstillingerne ikke kun adresseres med en teknologisk indgangsvinkel, men at der i lige så høj grad tages udgangspunkt i marked, forbrugere og adfærd, samt reguleringsmæssige, ressource- og erhvervsøkonomiske aspekter.
Forskning og innovation skal være udfordrings- og udviklingsorienteret, og der vil blive lagt vægt på, at relevante virksomheder, videnspredningsaktører (fx innovationsnetværk) og private og offentlige brugere indgår som aktive partnere i forsknings- og innovationsaktiviteterne, samt at aktiviteterne udgør en sammenhæng uden ikke-adresserede deludfordringer. I den udstrækning de adresserede forsknings- og innovationsbehov er parallelle til international udvikling, vil det være afgørende, at de beskrevne danske behov relateres til og samtænkes med internationale aktiviteter.
Der henvises i øvrigt til en mere udførlig beskrivelse af området i FORSK2020 under temaet: ”Fremtidens produktionssystemer og nye innovationsformer”.
Handlinger tilknyttet webside