Gå til indhold

Danmark og Tyrkiet knytter bånd på innovationsområdet

17. marts 2014
Uddannelses- og forskningsministeren underskriver en aftale om tættere samarbejde om innovation med Tyrkiet. Anledningen er det tyrkiske statsbesøg.

Tyrkiets præsident Abdullah Gül besøger den 17.-19. marts 2014 Danmark. Han står i spidsen for en delegation af ministre og virksomheder, som skal stifte bekendtskab med Danmark som et førende land inden for blandt andet grønne teknologier og design. Officiel vært for besøget er Hendes Majestæt Dronningen.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen underskriver aftale om dansk-tyrkisk innovationssamarbejde med Mehmet Şimşek, Tyrkiets finansminister. I baggrunden ses præsident Abdullah Gül og statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen underskriver aftale om dansk-tyrkisk innovationssamarbejde med Mehmet Şimşek, Tyrkiets finansminister. I baggrunden ses præsident Abdullah Gül og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Tyrkiet har i de seneste år oplevet stor økonomisk vækst. Det har ført til øget efterspørgsel efter højteknologiske løsninger på områder som energi og sundhed. Landet har samtidig øget sine investeringer i innovation markant, og det betyder muligheder for frugtbart dansk-tyrkisk samarbejde på området.

Som led i besøget underskrives politiske aftaler på blandt andet innovationsområdet og på ungdomsområdet. Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen er glad for lejligheden til at knytte tættere bånd til Tyrkiet:

- Tyrkiet er et land i rivende udvikling, som vi har haft opmærksomhed på i de seneste år. Særligt på innovationsområdet har tyrkerne skruet op for investeringerne. Derfor bliver det mere og mere attraktivt for danske virksomheder og institutioner at indgå aftaler om forskning og udvikling med tyrkiske parter, og det vil jeg meget gerne være med til at understøtte. På sigt kan den slags samarbejde også understøtte dansk eksport, for tyrkerne efterspørger i stigende grad den type løsninger, som danske virksomheder kan levere, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Uddannelses- og Forskningsministeriet sender i april en delegation bestående af virksomheder og innovationsnetværk til ICCI, Tyrkiets største energimesse. Her er der gode muligheder for at finde samarbejdspartnere og indgå aftaler om innovation og udvikling.

Aftalen underskrives på Christiansborg under overværelse af den tyrkiske præsident og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Aftalen indeholder blandt andet muligheder for udveksling af delegationer, afholdelse af fælles workshops og gensidig promovering af fælles innovationsprogrammer for virksomheder og andre institutioner.

Om Tyrkiet

  • Med en befolkning på cirka 76 millioner indbyggere er Tyrkiet verdens 18. folkerigeste land.
  • Den tyrkiske økonomi er verdens 18. største og oplevede i perioden 2002-2011 gennemsnitlige årlige vækstrater på 5 procent.
  • Med en gennemsnitsalder på 29 år er der gode demografiske forudsætninger for fremtidig vækst.
  • Den danske regering lancerede i marts 2013 en vækstmarkedstrategi for Tyrkiet og har et mål om at øge eksporten til Tyrkiet med 50 procent i femårsperioden 2012-2016.

Kontakt

Gitte Agerhus
Kontorchef
Tlf.: 72318250
Email: gha@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside