Danmark skal være blandt de bedste til at skabe, forstå og omsætte ny viden
Det offentlige og private investerer stadig mere i forskning og innovation, og det ruster Danmark godt til fremtiden.
Det viser en ny årlig forsknings- og innovationspolitisk redegørelse, som uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen den 23. oktober oversender til Folketinget.
Fælles ansvar
Sofie Carsten Nielsen ønsker, at redegørelsen kan være med til at fremme et bredt samfundsengagement i forskning og innovation.
- Vores investeringer i forskning, udvikling og innovation har medvirket til, at Danmark klarer sig godt i den globale konkurrence. Men konkurrencen skærpes, og vi skal hele tiden stræbe efter at være blandt de bedste til at skabe, forstå og omsætte ny viden. Redegørelsen udpeger sigtelinjer for dansk forsknings- og innovationspolitik i fremtiden. Regeringen kan sætte rammerne, men virksomheder og videninstitutioner har et fælles ansvar for at føre politikken ud i livet, siger Sofie Carsten Nielsen.
Regeringens forsknings- og innovationspolitik spænder bredt. Den handler grundlæggende om at skabe gode rammer for forskning, udvikling og innovation i Danmark.
Dansk forskning og innovation skal være på et højt internationalt niveau. Derfor fastholder regeringen et højt investeringsniveau for forskning og udvikling selv i en krisetid. Regeringen har blandt andet fokus på følgende sigtelinjer for den danske forsknings- og innovationspolitik i de kommende år:
- Alle talenter i spil
- Mere viden skal omsættes til værdi
- Forskningsinfrastruktur i verdensklasse
- En global indsats
- Integritet og åbenhed i forskningen
Redegørelsen viser blandt andet, at:
- De offentlige investeringer er steget fra 0,75 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 1997 til 1,11 procent i 2014.
- Det offentlige investerer i 2014 over 21 milliarder kroner i forskning og udvikling.
- I perioden 1997 til 2012 er de private investeringer steget fra 1,18 procent af BNP til 2,03 procent.
- Andelen af innovative virksomheder er steget fra 41 procent i 2008 til 45,5 procent i 2012.
Redegørelsen skal drøftes i Folketinget den 25. november 2014.
Handlinger tilknyttet webside