Gå til indhold

Danmarks Forskningspolitiske Råd offentliggør årsrapport 2013

12. marts 2014
Danmarks Forskningspolitiske Råd afslutter nu 3 års arbejde med 'det værdiskabende universitet'. I årsrapporten 2013 sætter rådet fokus på universiteternes udveksling af forskningsbaseret viden med det omgivende samfund og kommer med anbefalinger til, hvordan denne videnudveksling kan styrkes.

Forskning skal kunne forandre, og forskning skal skabe værdi i relationen med omverdenen. Dette er omdrejningspunktet i Danmarks Forskningspolitiske Råds årsrapport 2013, der afslutter 3 års arbejde med 'det værdiskabende universitet'.

Forskning i international topklasse er et fremragende udgangspunkt for at bidrage til at skabe værdi i samfundet. Universiteternes videnudveksling med det omgivende samfund spiller derfor en afgørende rolle.

Anbefalinger

Danmarks Forskningspolitiske Råd anbefaler bl.a.:

  • At vi tager udgangspunkt i virksomhedernes efterspørgsel i indretningen af det offentlige forsknings- og innovationssystem.
  • At flere offentlige aktører samarbejder med universiteterne for at fremme innovation og værdiskabelse.
  • At der er bedre adgang til risikovillig kapital udmøntet i national konkurrence.
  • At universiteterne i højere grad henter og oversætter international viden til gavn og værdiskabelse i det danske samfund.
  • At mobilitet mellem universiteter og det omgivende samfund styrkes f.eks. gennem brug af delestillinger.

Udfordringerne på den lange bane

Endelig sætter Danmarks Forskningspolitiske Råd i det afsluttende kapitel fokus på, at der er behov for et langsigtet perspektiv i udviklingen af universitetssektoren.

Den øgede globalisering skaber yderligere konkurrence, og gør det nødvendigt for det enkelte universitet at skærpe sin profil og grundigt overveje sin strategiske muligheder og prioriteringer.

Yderligere oplysninger

Formand for Danmarks Forskningspolitiske Råd, Claus Hviid Christensen, tlf. +45 9955 2920

Sekretariatschef Karin Kjær Madsen, tlf. +45 2518 6638

Handlinger tilknyttet webside