Gå til indhold

Danskere og catalanere indgår nye innovationsalliancer

07. november 2014
Med prædikater som Mobile World Capital og The European Capital of Innovation 2014 er Catalonien anerkendt som en af de mest dynamiske regioner i Sydeuropa. I sidste uge har danske klynger og innovationsnetværk haft travlt med at opbygge innovationsalliancer med 20 catalanske klynger.

Catalonien står især stærkt inden for industrier, som matcher de danske styrkeområder. Det gælder blandt andet landbrugsmaskiner, miljøteknologi, transport, mode, møbler, smart cities og it. Der er altså mange grunde for danske virksomheder til at interessere sig for Catalonien. Og omvendt. Målet med møderne mellem de danske og catalanske klynger er at etablere innovationsalliancer inden for disse og andre områder – til gavn for både danske og catalanske virksomheder.

Turen for de 15 danske klynger til Barcelona blev arrangeret i samarbejde mellem den catalanske erhvervs-og innovationsstyrelse (ACCÌO), den danske Styrelse for Forskning og Innovation, Eksportrådet i Spanien, Cluster Excellence Denmark og Enterprise Europe Network.  

Dansk ambassadør tilfreds

Danmarks ambassadør i Spanien, Lone Decker Wisborg, der var med til at arrangere turen til Catalonien fortæller:

- Det interessante program i Barcelona tilbød en fantastisk mulighed for at netværke og for at innovere og forbedre klyngernes konkurrenceevne og udvikling. Jeg er sikker på, at det har hjulpet med at identificere nye samarbejdsmuligheder og fremme videndeling blandt deltagerne. Jeg håber, at dette initiativ vil føre til nye succesfulde samarbejder mellem catalanske og danske klynger, som vil gavne små og mellemstore virksomheder i både Catalonien og Danmark.

Første alliance på vej

Med mere end 60 møder med mellem danske og catalanske klynger var der rig mulighed for at bygge nye samarbejder og innovative alliancer. Og alliancer blev der bygget. For eksempel fortæller Mette Abrahamsen, der er klyngeleder fra Service Platform:

- Vi fik blandt andet kontakt med CIAC.cat – en catalonsk automobil-klynge, der viste interesse for vores projektforslag. Vi arbejder på at nå deadline, og håber, at den catalanske klynge er interesseret i at deltage i vores projekt.

Service Platform er et af de danske innovationsnetværk, der fandt nye samarbejdspartnere i Catalonien.
Service Platform er et af de danske innovationsnetværk, der fandt nye samarbejdspartnere i Catalonien.

I projektet vil Service Platform og en gruppe mindre, danske produktionsvirksomheder sammen med den catalanske klynge udveksle erfaringer og afsøge samarbejdsmuligheder omkring produktionsvirksomheders forretningsmodeller for service. – også kaldet servitization.

- For Service Platform er det interessant at samarbejde med et udenlandsk produktionsnetværk. Når vi taler om service af eksempelvis maskiner og produktionsudstyr kan der være tale om både kulturelle og tekniske forskelligheder på tværs af grænser. Derfor kan kombinationen af vores fokus på serviceforretningen og samarbejdspartneres store kendskab til en branche gøre, at erfaringer og kompetencer kan bringes optimalt i spil, fortæller Mette Abrahamsen fra Service Platform

Catalonsk besøg i 2015

Ud over de mange møder mellem danske og catalanske klynger bød turen også på inspiration og videndeling: F.eks. til Mobile World Capital, hvor der blev delt erfaringer om anvendelse af digitale teknologier i byer. Og til Kids Cluster, hvor især innovation på børnehospitaler blev debatteret.  Et af resultaterne af besøget hos Kids Cluster er, at de – sammen med en dansk klynge – planlægger at besøge Danmark i løbet af foråret 2015. 

Hvad er klynger og innovationsnetværk

En klynge er en gruppe af virksomheder, der har slået sig sammen med forsknings- og uddannelsesinstitutioner, fordi det giver konkurrencemæssige fordele, som en enkelt virksomhed ikke kan opnå alene. Danmark har mere end 50 af disse.

Innovationsnetværkene er landsdækkende klyngeorganisationer, der har til opgave er at bygge bro mellem videninstitutioner og især små og mellemstore virksomheder, som ikke er vant til at inddrage forskere i deres udviklingsaktiviteter. De 22 innovationsnetværk støttes af Uddannelses- og Forskningsministeriet og er hver især specialiseret inden for faglige områder, hvor Danmark har stærke kompetencer og gode vækstmuligheder.

Handlinger tilknyttet webside