Gå til indhold

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation afholder sin årlige temakonference om Digital Humaniora

27. januar 2014
Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation afholder den 1. april 2014 sin årlige temakonference, som denne gang omhandler de udfordringer og muligheder for den humanistiske forskning, der udspringer af nye digitale hjælpemidler, data og infrastruktur.

Hvorfor en konference om Digital Humaniora?

Gennem de senere år er brugen af digitale hjælpemidler og fælles infrastrukturer blevet stadig mere udbredt inden for humanistisk forskning. Det er nu tydeligt, at tilgængeligheden af store mængder forskningsdata, nye måder at håndtere dem digitalt på og nye måder at dele og udveksle på bliver relevant for stadig flere forskere. 

Al humanistisk forskning beskæftiger sig på den ene eller anden måde med kulturarven forstået bredt som tekster, billeder, artefakter og dokumenter. Med digitale infrastrukturer kan forskere nu arbejde anderledes med disse kilder. Der kan arbejdes med store datamængder, og det er muligt at sammensætte nye forskningsobjekter og derigennem udvikle nye forskningsspørgsmål. Perspektivet er, at forskere i stadig højere grad vil kunne dele og udvikle forskningsspørgsmål i fællesskab, når de skal definere, håndtere og analysere nye digitale genstande.

Når der tales om digitale infrastrukturer i humanistisk forskning, tales der altså ikke bare om digital teknologi. Der tales om en grundlæggende transformation af forskningsparadigmet med nye forskningsobjekter, et nyt blik på materialet og nye kollektive arbejdsformer.

Med denne konference vil Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation igangsætte en dialog om mulighederne og perspektiverne i digitalt understøttet forskning inden for alle felter af humaniora. Med bidrag fra danske og udenlandske forskere vil rådet sætte fokus på nogle af de udfordringer, der tegner sig i lyset af det digitale paradigme, og diskutere et antal udvalgte eksempler på digitalt understøttet forskning i Danmark i dag.

Tid og sted

Tirsdag den 1. april 2014 kl. 9.30 – 16.30.

Eigtveds Pakhus, sal III
Asiatisk Plads 2 G
1448 København K

Program og tilmelding

Handlinger tilknyttet webside