Gå til indhold

DFF-støttet forskning knækker kode for diabetes i Grønland

18. juni 2014
Et danskledet forskerhold har fundet en genetisk forklaring på, hvorfor grønlændere hyppigere udvikler type 2-diabetes. Opdagelsen, der bl.a. er gjort på baggrund af bevillinger fra Det Frie Forskningsråd, er i dag publiceret i tidsskriftet Nature.

Genetiske analyser baseret på blodprøver fra 5.000 mennesker viser, at en særlig genvariant blandt grønlændere har stor betydning for udvikling af type 2-diabetes. Genvarianten findes kun hos grønlændere og forklarer 15 procent af landets diabetestilfælde.

Opdagelsen er gjort af danske grønlandsforskere inden for flere fagområder og baserer sig på materiale fra ikke mindre end 10 procent af den samlede grønlandske befolkning på omkring 50.000 mennesker.

Blodprøverne er blevet undersøgt for 250.000 genvarianter, der har betydning for metaboliske sygdomme som diabetes, fedme og hjertekarsygdomme. Forskerne fik ret hurtigt mistanke til en variant af genet TBC1D4, der har betydning for muskelcellers evne til at optage sukker. Bærer man den genvariant, kan man ikke optage sukker i muskulaturen, når glukoseniveauer i blodet er forhøjet efter et måltid. Genvarianten findes hos hele 28 procent af den grønlandske befolkning, mens ingen europæere har den.

Studiet udgjorde dog en statistisk udfordring, fordi mange af deltagerne både nedstammer fra inuit og europæere – og fordi en del af deltagerne desuden er i familie med hinanden.

– Til nogle af analyserne var vi derfor nødt til at udvikle nye metoder, og til andre brugte vi metoder, som først for ganske nyligt er blevet udviklet, siger Ida Moltke, der er postdoc på University of Chicago og en af to førsteforfattere på studiet.

Hun har bl.a. udført de statistiske analyser på baggrund af en postdocbevilling og en Sapere Aude 1-bevilling fra Det Frie Forskningsråd.

Undersøgelsen er overordnet ledet af professor Torben Hansen og lektor Anders Albrechtsen, begge fra Københavns Universitet.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Ida Moltke, mobil: +1 773 598 0666

Handlinger tilknyttet webside