Har vi i Danmark den videnskabelige rådgivning, vi har behov for? - opsamling på ESOF-session
Carlsberg Akademis smukke Pompeisal satte rammen om DFIR’s ESOF-session ’New trends in international science policy’, der blandt andet havde videnskabelig rådgivning og forskeren i den offentlige debat som emner.
Læs her et sammendrag fra sessionen og se oplægholdernes præsentationer, en video og en samling af tweets fra sessionen.
Videnskab og udenrigspolitik
Det første emne på sessionen var ’Science diplomcy’, som handler om, hvordan videnskaben understøtter og blive understøttet af udenrigspolitik.
Som gode eksempler på denne tendens fremhævede Sir Peter Gluckman, der er den ledende videnskabelige rådgiver for New Zealands premierminister, tre projekter: den internationale rumstation, CERN, og Square Kilometre Array. Projekterne er på den ene side blevet til gennem et udenrigspolitisk samspil, og på den anden side har de vist sig befordrende for det udenrigspolitiske samarbejde, mente Gluckman. Gluckman spåede, at klimaforandringer vil blive en af de afgørende arenaer for samspillet mellem videnskab og politik i fremtiden.
De samfundsmæssige udfordringer er i stigende grad globale, hævdede formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, og Peter Gluckman understregede i den forbindelse behovet for et bedre samspil mellem nationale og transnationale rådgivningssystemer.
Hvorfor er videnskabelig rådgivning vigtig?
Sir Mark Walport, der er den ledende videnskabelige rådgiver i UK, kunne tilslutte sig sine kollegaers synspunkter og understregede, at den videnskabelige rådgivning først og fremmest er vigtig, fordi den underbygger en regerings politik med den bedste tilgængelige viden på tidspunktet. Dernæst har den ledende videnskabelige rådgiver på grund af sin direkte adgang til regeringen og premierministeren mulighed for at give rådgivning med meget kort frist, hvilket er særligt vigtigt i akutte kriser og uforudsete katastrofer. Mark Walport påpegede endelig nødvendigheden af, at rådgivningen er funderet i et bredt nationalt netværk, der inkluderer ministerier, universiteter, erhvervsliv, interesseorganisationer med videre.
Forskeren i den offentlige debat
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen havde påtaget sig rollen som paneldebattør i sessionen og spurgte oplægsholderne, om det er nok, at forskningen leverer input til politikernes beslutninger. Har forskere ikke en forpligtelse til at indgå i politiske diskussioner ved at indgå i og kvalificere den offentlige debat? Peter Gluckman svarede, at det vil være vanskeligt for videnskaben at beholde sin troværdighed, hvis den engagerer sig i værdidomme og ikke holder sig til at præsentere de videnskabelige fakta. Men, som Mark Walport og Flemming Besenbacher understregede, betyder det ikke, at forskere ikke skal formidle deres resultater i en populær form – tværtimod er det en forpligtelse.
Har vi i Danmark den videnskabelige rådgivning, vi har behov for?
Diskussionerne på DFIR's session om international forskningspolitik og -rådgivning var særligt aktuelle, da det første møde i et nyoprettet forum for EU’s særlige videnskabelige rådgivere blev afholdt i timerne op til sessionen. Det er DFIR's håb, om dette forum kan forbedre samspillet mellem nationale og transnationale rådgivningssystemer, som Peter Gluckman efterspurgte. Det er dog et åbent spørgsmål, om organiseringen af den forskningsfaglige rådgivning i Danmark er hensigtsmæssigt i forhold til, at der er stigende behov for videnskabelig rådgivning på et meget stort felt af emner, hvor staten i stigende omfang skal være rustet til at agere hurtigt og effektivt i en globaliseret verden.
Diskussionerne på sessionen vil forhåbentlig bidrage til en fortsat debat om, hvordan den videnskabelige rådgivning bedst organiseres – såvel nationalt som internationalt, mener rådet.
Præsentationer
De tre oplægsholderes præsentationer kan downloades her:
Twitter og videooptagelse
Der blev tweetet fra sessionen under hashtaget #esofpoltrends. Disse tweets er samlet på Storify og kan ses her:
- Tweets fra session
-
DFIR har optaget sessionen på video, således at du kan se den, hvis du glip af sessionen eller ønsker at gense den. Se den her:
Handlinger tilknyttet webside