Gå til indhold

På søndag får Andreas Mogensens mission sit navn

25. april 2014
Søndag den 27. april offentliggør Danmarks første ESA-astronaut, Andreas Mogensen, navnet på sin mission til Den Internationale Rumstation, der skal finde sted i oktober 2015. Afsløringen sker på Science i Forum, hvor Andreas Mogensen også fortæller om forberedelserne til sin mission.

Astronaut Andreas Mogensen. Foto: ESA (European Space Agency).
Astronaut Andreas Mogensen. Foto: ESA (European Space Agency).
Når Danmarks første ESA-astronaut, Andreas Mogensen, i oktober næste år rejser af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, vil hans astronautdragt være prydet med hans eget missionsnavn og –logo.

Navnet og logoet skal symbolisere missionen, som bl.a. vil have fokus på afprøvning af nye teknologier som for eksempel nyt kommunikationsudstyr, der gør det nemmere at kommunikere mellem rumstationen og Jorden og en ny beskyttende kropsdragt kaldet ’Skinsuit’, der kan modvirke de skadelige virkninger af vægtløshed.

Hele Europa er kommet med forslag

Konkurrencen om at finde på et navn til missionen blev udskrevet i starten af marts, og der er modtaget flere end 750 forslag fra hele Europa, heraf knap 200 fra Danmark.

- Det glæder mig, at min mission, som jeg allerede har trænet længe imod, nu har fået et navn, og jeg ser frem til at præsentere det og fortælle, hvorfor det netop var det navn, vi valgte ud af de mange hundrede gode forslag, der er kommet ind. Det er dejligt, at der er så stor interesse om missionen, som jeg håber, kan være med til at skabe en større interesse for rumfart og naturvidenskab, siger Andreas Mogensen.

Andreas Mogensen åbner den 3-dages messe Science i Forum med præsentationen af sit missionsnavn, og han vil om eftermiddagen kunne træffes på standen for DTU Space. Messen åbner kl. 13.00.

Logokonkurrence udskrives

Science i Forum afholdes i anledning af finalen i konkurrencen Unge Forskere, hvor børn og unge fra hele landet konkurrerer på naturvidenskabeligt talent og opfindsomhed. Offentliggørelsen af navnet markerer samtidig lanceringen af en logokonkurrence, hvor alle i Danmark inviteres til at komme med forslag til missionens logo.

Der kan læses mere om logo-konkurrencen på esa-astronaut.dk, når missionens navn er offentliggjort.

Både navne- og logokonkurrencen er arrangeret af ESA og Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med NTS-centeret, Naturvidenskabernes Hus og DTU Space, der også står bag webportalen esa-astronaut.dk, hvor man kan følge Andreas Mogensens træning og mission.

Andreas Mogensen er den fjerde astronaut, der har fået tildelt en mission til rumstationen ISS, fra det hold på seks, der blev udvalgt til ESA’s europæiske astronautkorps i 2009. I 2013 var den italienske astronaut Luca Parmitano på sin Volare mission, og i 2014 rejser tyske Alexander Gerst og italienske Samantha Christoforetti på deres Blue Dot og Futura missioner.

Om missionen

10-dages mission til Den Internationale Rumstation, der kredser om Jorden i 400 km’s højde

Andreas Mogensen sendes op med en russisk Soyuz-kapsel fra den russiske Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan den 4. oktober 2015, sammen med to kolleger

Op til missionen træner Andreas Mogensen både på ESA’s egne astronautcentre men også i Rusland, USA, Canada og Japan og sammen med både europæiske og amerikanske astronauter og russiske kosmonauter

På missionen skal Andreas Mogensen blandt andet teste nye teknologier og forske i konsekvenserne af vægtløshed.

Om logokonkurrencen

Logokonkurrencen lanceres på www.esa-astronaut.dk den 27. april 2014

Forslag til logo indsendes via www.esa-astronaut.dk inden 1. september 2014

Vinderen af logokonkurrencen kåres af ESA og offentliggøres i oktober 2014

Vinderen får et indrammet missionslogo, signeret af Andreas Mogensen.

Handlinger tilknyttet webside