Gå til indhold

Rekordmange elever på erhvervsuddannelserne tager i praktik i udlandet

01. december 2014
Antallet af elever på erhvervsuddannelserne, som tager i praktik i udlandet, slår ny rekord. I 2013 tog 1547 elever på et internationalt praktikophold med udvekslingsprogrammet Praktik i Udlandet. I 2010 var det omkring 1000 elever.

November_PIU nyhed

År for år vokser antallet af elever, som tager et praktikophold i udlandet gennem det internationale uddannelsesprogram Praktik i Udlandet (PIU), og aldrig har så mange realiseret drømmen om faglig oplæring uden for landets grænser.

Det viser nye tal fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). I alt har 1547 elever i 2013 benyttet sig af muligheden for et praktikophold i en udenlandsk virksomhed med økonomisk støtte fra AUB. Det er en stigning på 58 procent siden 2010, hvor knapt 1000 elever var af sted.

Der er fortsat flest PIU-elever, der tager til udlandet uden en dansk praktikaftale (skoleudsendelser). Men antallet af elever, som udstationeres fra en praktikvirksomhed i Danmark, vokser mest. I 2010 var 365 elever udstationeret i udlandet i en periode på mellem én og seks måneder. I 2013 var dette tal vokset til 674 elever. En fremgang på 85 procent på blot tre år.

Der er PIU-elever i udlandet inden for mere end 60 forskellige fag, men det er fortsat inden for en mindre gruppe uddannelser, at PIU-ordningen er mest udbredt. Af de 1547 elever, der var afsted i 2013, var mere end 40 procent fra handels- og kontoruddannelserne. Jordbrugsuddannelser, SOSU-uddannelser samt uddannelser inden for hotel/restaurant/fødevarer tegner sig hver for 13-16 procent.

Praktik på andre kontinenter

Ligesom der fagligt er en vis koncentration af elever, gælder dette også geografisk. De ti mest populære lande besøges af mere end 75 procent af PIU-eleverne. I toppen ligger, som alle foregående år, Tyskland med mere end en fjerdedel af alle praktikanter. Og langt størstedelen af disse er fra handels- og kontoruddannelserne. De ti mest populære destinationer er domineret af nordiske og engelsktalende lande.

Siden PIU-ordningen i 2007 åbnede for praktik uden for Europa, er antallet af elever på ophold i oversøiske lande vokset eksplosivt. Fra 2010 til 2013 ses der en stigning på 75 procent. Elever på praktikophold uden for Europa udgør i 2013 24 procent af alle PIU-elever, hvilket understreger, at PIU er blevet en global aktivitet.

 

Praktik i Udlandet/PIU

PIU-ordningen er et dansk mobilitetsprogram for elever på de grundlæggende erhvervsuddannelser, landbrugsuddannelser og social- og sundhedsuddannelser.

PIU står for praktik i udlandet. Ordningen giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af den danske uddannelse, og at der gives økonomisk tilskud til eleven eller til den danske arbejdsgiver.

Vil du vide mere om PIU-ordningen, er du velkommen til at kontakte internationale rådgiver Lars Møller Bentsen på lmb@uds.dk

 

Kontakt

Lars Møller Bentsen
International rådgiver
Tlf.: +45 72 31 89 26
Email: lmb@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside