Gå til indhold

Rummissionen får navnet iriss

28. april 2014
Andreas Mogensens mission til Den Internationale Rumstation, ISS, i 2015 har nu fået et navn: iriss. Vinderforslaget blev indsendt af Filippo Magni fra Italien, og er udvalgt blandt flere end 700 forslag fra hele Europa.

Missionens navn er en kombination af Iris og ISS. Iris var en græsk gudinde, budbringer for guderne på Olympen og personificeringen af regnbuen. Som budbringer repræsenterer hun forbindelsen mellem menneskeheden og kosmos og himlen og Jorden. Navnet kobler også regnbuen – der er et symbol for fred – med Andreas Mogensens videnskabelige mission til rumstationen.

Brobygger

Offentliggørelsen af navnet fandt sted på Science i Forum i København, der er en tre-dages messe i forbindelse med finalen i den landsdækkende Unge Forskere-konkurrence. På messen fortalte Andreas Mogensen om sin mission og træningen til den, som han allerede har været i gang med i mange måneder.

- Det var fantastisk at kunne præsentere navnet på Science i Forum, hvor der er samlet så mange børn og unge, der er begejstrede for naturvidenskab. Forskning og naturvidenskab har historisk bygget bro mellem Øst og Vest og fremmet fred og forståelse. Navnet iriss symboliserer dette aspekt ved ISS meget fint, siger Andreas Mogensen.

Rumfartsingeniør vandt

Filippo Magni er en 20-årig studerende ved Politecnico di Milano, hvor han læser til rumfartsingeniør. Han har altid interesseret sig for rummet, og som barn var han fascineret af de smukke billeder fra interplanetariske missioner og ESA/NASA Hubble Teleskopet.

- Regnbuen er et fredssymbol og jeg ynder at tænke på ISS som et særligt og fremragende eksempel på fred og internationalt samarbejde, siger Filippo.
- Budbringeren Iris passer godt som et billede på astronauterne, der har til opgave at overføre den viden de får i rummet til os, der er hernede på Jorden.

Vindernavnet blev udvalgt blandt over 700 forslag i en europæisk konkurrence, der blev udskrevet af ESA i starten af marts. Som vinder modtager Filippo et indrammet missionslogo signeret af Andreas.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside