Gå til indhold

Schweiziske partnere i Horizon 2020 modtager ikke støtte

05. marts 2014
Den schweiziske folkeafstemning i februar i år medfører, at schweiziske deltagere i EU’s forskningsprogram Horizon 2020 ikke er berettigede til støtte og skal dermed selv have finansiering med fra hjemlandet. Projekter gennem det 7. rammeprogram bliver ikke påvirket af ændringerne.

De schweiziske forsknings- og innovationsmiljøer er lige så interesserede i og motiverede for at samarbejde med europæiske partnere i Horizon 2020, som de altid har været. Men efter folkeafstemningen om indvandring er det blevet vanskeligere for dem at indgå i EU-projekter.

Forhandlingerne om Schweiz’ associering med Horizon 2020 er indtil videre afbrudt og derfor betragtes Schweiz ikke længere som associeret med Horizon 2020.

Det betyder, at schweiziske virksomheder, forskningsinstitutioner og andre schweiziske ansøgere vil komme til at deltage i Horizon 2020 efter de regler, der gælder for industrialiserede tredjelande som for eksempel USA. En schweizisk projektpartner vil altså ikke automatisk være støtteberettiget gennem EU-projektet, men skal som udgangspunkt have finansieringen med fra hjemlandet.

Dette gælder indtil videre for Horizon 2020 opslagene i 2014.

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) og Innovation i små og mellemstore virksomheder

Det vil ikke være muligt at få støtte fra ERC eller Innovation i små og mellemstore virksomheder (også kendt som SMV-instrumentet) til projekter i schweiziske institutioner og virksomheder under Horizon 2020. Schweiziske forskere kan dog, som alle andre internationale forskere, modtage ERC bevillinger, hvis forskningen udføres i et EU-land eller associeret land.

Marie Skłodowska-Curie-aktiviteter (MSCA)

MSC-aktiviteter er åbne for forskere af alle nationaliteter og derfor naturligvis også for schweiziske forskere. Dette gælder dog ikke automatisk værts-drevne MSCA som Innovative Training Networks (ITN) og Research and Innovation Staff Exchange (RISE). Her kan de kun deltage som partnere uden EU-støtte.

Schweiziske koordinatorer i Horizon 2020-projekter

Der er som udgangspunkt ikke nogen formel begrænsning for, at schweiziske deltagere kunne koordinere Horizon 2020-projekter, så længe der ikke er defineret nogen begrænsninger i arbejdsprogrammet. I praksis er der dog ingen tradition for, at projekter koordineres af partnere uden for EU eller de associerede lande.

Ingen ændringer i forhold til 7. rammeprogram

Der er ingen ændringer for projekter med schweizisk deltagelse, som er finansieret gennem det 7. rammeprogram, FP7.

Yderligere information

Europa-Kommissionens hjemmeside Participant Portal holdes løbende opdateret på området. Her findes bl.a. en FAQ med mere information.

Kurser om Horizon 2020

Få del i midlerne fra EU's nye forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020. Lær hvordan på EuroCenters kurser om Horizon 2020. 

 

Kontakt

Jakob Just Madsen
Chefkonsulent
Tlf.: +32 2 213 41 64
Email: jjm@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside