Gå til indhold

Status på seks måneder i rummet

23. juni 2014
19.-20. juni afholdtes det første Swarm Science Meeting siden opsendelsen af de tre Swarm-satellitter i november. Derfor blev der gjort status over det første halve år i rummet. Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen holdt åbningstalen.

Swarm-missionen, der består af tre satellitter i tæt formation, blev sendt op i november sidste år. Swarm-missionen er den første dansk-ledede mission i de godt 40 år, Danmark har været medlem af European Space Agency (ESA). Missionen koster ESA op mod 200 millioner €. Rummissionen er en videreudvikling af den succesfulde danske Ørsted-satellit, og den er med til at skabe opmærksomhed om dansk rumforskning og de erhvervsmæssige muligheder, rummet giver.

De tre SWARM-satellitter blev opsendt i november 2013. Kilde: ESA.
De tre SWARM-satellitter blev opsendt i november 2013. Kilde: ESA.

Sidste uges internationale Swarm Science Meeting i København, var det første siden opsendelsen af de tre Swarm-satellitter i november 2013, og på mødet blev der derfor gjort status over missionen og ikke mindst de første videnskabelige resultater.

Rumforskning med stor betydning for hverdagen

Swarm-satellitterne har en planlagt levetid på 4 år. Selv om det kun er knap et halvt år siden, de blev sendt op, leverer satellitterne allerede nu data med en hidtil uset præcision. Swarm har derfor kunne bekræfte, at jordens magnetfelt er ved at blive svagere, og at den magnetiske nordpol flytter sig mod Sibirien. Data fra Swarm forventes at give os ny indsigt i alt fra rumvejr til solaktivitet, skriver ESA i en pressemeddelelse.

  • Swarm reveals Earth’s changing magnetism
  • I sin åbningstale fremhævede uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, at Danmark har stolte traditioner, både når det gælder rumforskning og magnetisme i kraft af blandt andre astronomen Tycho Brahe og fysikeren H.C. Ørsted.

- Der er respekt om dansk rumforskning. Det fremgår ikke mindst af, at danske  forskningsinstitutioner og virksomheder inviteres til at være med i satellitmissioner gang på gang. Danske forskere, ingeniører og teknikere har et internationalt højt niveau, sagde Sofie Carsten Nielsen og fremhævede, at rumforskning ikke kun handler om ny viden om rummet og jordens klima, men i lige så høj grad om at forbedre de satellitter, der sikrer vores brug af internet, tv, telefoner og gps’er.

Flere nye data i vente

Swarm-missionens væsentligste opgave er at gøre os klogere på de processer, der styrer ’jordens dynamo’, idet den kortlægger jordens magnetfelt med en hidtil uset enestående præcision. Swarm vil blandt andet give os en bedre forståelse af, hvorfor magnetfeltet viser tegn på at blive svagere og hvad en polvending, hvor den magnetiske nord- og sydpol bytter plads, kan få af betydning for livsbetingelserne på jorden. Derfor er monitoreringen og forståelsen af jordens magnetfelt vigtigere end nogensinde.

Det forventes derfor, at DTU Space, som har ansvaret for den videnskabelige bearbejdning af data fra Swarm, får nok at se til i den kommende tid.

Kontakt

Anne Birgitte Klitgaard
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 82 42
Email: ak@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside