Gå til indhold

Dansk forsker publicerer stort fedmegen-studie i Nature

12. februar 2015
Forskere finder 140 områder i menneskets genom, der har betydning for udvikling af overvægt og fedme. Systembiolog Tune Pers, der forsker med støtte fra Det Frie Forskningsråd, er medforfatter på studiet.

Gener spiller en afgørende rolle for, om man bliver fed eller ej. Det konkluderer et netop publiceret studie i tidsskriftet Nature, der har systembiolog Tune Pers som medforfatter. Tune Pers forsker med finansiering fra bl.a. Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom på Broad Institute i Boston, der hører under de amerikanske eliteuniversiteter Harvard og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Årsagen til fedme er oftest en kombination af for lidt motion og en for kalorierig kost. Men når det er sagt, spiller generne en rolle for, om man udvikler overvægt eller ej.

Videnskaben har igennem de senere år søgt en større forståelse af fedmens dna. I Nature-studiet har forskerne sammenlignet genetiske data fra 300.000 personer fra vestlige lande, heriblandt Danmark, med deres BMI. Resultaterne, der baserer sig på den største mængde humane, genetiske data, som nogensinde er blevet analyseret, afslører nyt om, hvilke genetiske regioner der spiller en rolle for udvikling af fedme, og hvordan de gør det.

Forskerne har i alt lokaliseret cirka 140 genetiske regioner, som er associeret til fedme. De 97 af regionerne er associeret til appetitregulering og har dermed betydning for, hvor meget man kommer til at veje som voksen, mens andre 43 af regionerne bidrager til at bestemme, om fedt på kroppen sætter sig rundt om taljen (æbleform) eller på bagen (pæreform).

- I det dna-materiale, vi kiggede på, koncentrerede vi os om cirka 4.000.000 punkter, og studerede dem i samtlige 300.000 prøver. Det var ved at foretage denne analyse og samtidig se på BMI-værdierne hos de 300.000 personer bag prøverne, at vi kunne identificere de i alt 140 fedme-relaterede områder i den menneskelige arvemasse, siger Tune Pers til Politiken.

Før Nature-undersøgelserne havde videnskaben mistanke til cirka 50 områder i det humane genom, der kunne spille en rolle for udvikling fedme og overvægt. Undersøgelsen har altså identificeret cirka 90 nye, fedmerelaterede genetiske områder.

Handlinger tilknyttet webside

Afsendere