Færre elever i erhvervsuddannelserne tager i praktik i udlandet
Efter flere års fremgang er antallet af elever i erhvervsuddannelserne, der tager på praktikhold i en udenlandsk virksomhed, faldet. De viser nye tal for 2014 fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), som administrerer tilskud til praktik i udlandet gennem det internationale uddannelsesprogram Praktik i Udlandet, kaldet PIU-ordningen.
I 2014 tog 1321 elever afsted på et internationalt praktikophold gennem PIU-ordningen. Det er et fald på 12 procent sammenlignet med 2013, hvor 1500 elever pakkede kufferten for at tage et praktikophold i udlandet.
PIU-ordningen
PIU-ordningen er et dansk mobilitetsprogram for elever på de grundlæggende erhvervsuddannelser, landbrugsuddannelser og social- og sundhedsuddannelser.
Størst tilbagegang på social- og sundhedsuddannelser
Tendensen varierer mellem de forskellige uddannelsesområder. Handels- og kontoruddannelserne er det område, hvor flest elever benytter sig af mulighederne i PIU-ordningen. Her var tilbagegangen fra 2013 til 2014 på 13 procent.
Uddannelserne inden for jordbrug, hotel, restaurant og levnedsmiddel er nogenlunde på samme niveau som i 2013. Mest markant har tilbagegangen været inden for social- og sundhedsuddannelserne, hvor faldet er på næsten 30 procent.
Tallene fra AUB viser desuden, at stort set hele tilbagegangen er sket for elever, der udstationeres fra deres danske praktikplads, mens antallet af elever, der er taget til udlandet uden dansk praktikaftale, kaldet skoleudsendelser, har været nærmest uændret.
Elever i PIU-ordningen 2010-2014
Det er elever fra mange forskellige fag og uddannelser, som tager til udlandet med PIU-ordningen. Som tidligere år rejser flest elever fra de merkantile uddannelser ud med ordningen. De tegner sig for godt 40 procent af alle PIU-elever. Men også jordbrug og hotel, restaurant og levnedsmiddelområdet samt social- og sundhedsuddannelserne har traditionelt større grupper af PIU-elever.
PIU-elever fordelt på uddannelsesområder 2014
Praktik i hele verden
I modsætning til det europæiske uddannelsesprogram Erasmus+, som alene giver tilskud til praktikophold i Europa, omfatter PIU-ordningen praktikophold i hele verden. Det benytter en ganske stor andel af eleverne sig af.
I 2014 var mere end 20 procent i praktik i lande uden for Europa. Australien, USA og New Zealand, er de mest populære lande. I alt har der været elever i mere end 60 forskellige lande kloden rundt.
Som tidligere år tager flest elever i praktik i Tyskland. Det gælder i særlig grad elever inden for handels- og kontoruddannelserne, hvor styrket kendskab til tysk sprog og virksomhedskultur er attraktivt for elever, som ønsker job- og karrieremuligheder inden for blandt andet indkøb og salg.
Udover Tyskland er de ti mest populære destinationer domineret af nordiske og engelsktalende lande.
PIU-elever fordelt på lande - top 10 i 2014
PIU-ordningen
PIU står for praktik i udlandet. Ordningen giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af den danske uddannelse, og at der gives økonomisk tilskud til eleven eller til den danske arbejdsgiver.
Vil du vide mere om PIU-ordningen, er du velkommen til at kontakte international rådgiver Lars Møller Bentsen på lmb@uds.dk.
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside