Gå til indhold

Start vejledningen af udlændinge med en uddannelsesvurdering

07. april 2015
Vejledere på for eksempel jobcentre kan hjælpe udlændinge i job med en vurdering af deres udenlandske uddannelse. En ny pjece fortæller, hvordan uddannelsesvurderingerne kan bruges.

Udenlandske eksamensbeviser - bredformat

For at gøre udenlandske uddannelsespapirer lettere at forstå i en dansk sammenhæng kan man få dem vurderet hos Styrelsen for Videregående Uddannelser. Vurderingen beskriver uddannelsens niveau og faglige område. En undersøgelse blandt jobcentrene viser imidlertid, at en del af de medarbejdere, der vejleder og rådgiver jobsøgende med udenlandsk uddannelse, ikke kender dette tilbud.

Derfor udsender Styrelsen for Videregående Uddannelser nu en pjece med opfordringen: »Start vejledningen med en vurdering!«

Regeringen arbejder for, at der gøres bedst mulig brug af alle de kvalifikationer og erfaringer, som udlændinge bringer med sig til Danmark – både når flygtninge fra for eksempel Syrien skal integreres, og når headhuntede specialister og deres ægtefæller skal fastholdes.

I regeringens nye integrationsudspil indgår derfor en styrket indsats for tidlig kompetenceafklaring og vurdering af uddannelseskvalifikationer, så den enkelte i højere grad kommer til at bruge sin uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen udtaler:

- Det er utroligt nyttigt for udlændinge at få papir på, hvad deres udenlandske uddannelse svarer til i Danmark. Det gør det lettere at komme ind på det danske arbejdsmarked, uanset om man er rejst hertil, fordi ens ægtefælle har fået job i Danmark, eller fordi man er flygtet fra krig i hjemlandet. Nytilkomne flygtninge vil gerne arbejde, og nogle er højtuddannede fra hjemlandet. Vi skal blive langt bedre til at se, hvad den enkelte kan, og bringe det i spil på det danske arbejdsmarked.

Pjecen skal give inspiration til medarbejdere i jobcentre, kommunale integrationsafdelinger, sprogcentre, organisationer m.v. Gennem en række cases viser den, hvordan vurderingerne konkret indgår i arbejdet med udenlandsk uddannede borgere rundt om i landet – fra et jobcenter i Esbjerg over et integrationsteam i Assens og et Workindenmark-center i Odense til en vejleder og en vurderingsmodtager i Guldborgsund og en virksomhedsleder i Greve.

Pjecen fortæller blandt andet, hvordan iranske Hesam Foghahazadeh, der havde en kort videregående uddannelse med sig inden for byggebranchen, med hjælp fra en vejleder fik en vurdering og fandt et job inden for sit fag. Vurderingen »gør det mere håndgribeligt«, hvad den enkelte har med, fortæller en virksomhedskonsulent i pjecen.

Kontakt

Mikkel Buchter
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 88 88
Email: mibu@ufm.dk