Gå til indhold

Stor interesse for at sende studerende og undervisere på uddannelsesophold i Europa

26. marts 2015
På tværs af alle uddannelsessektorer er der bred interesse for at sende studerende og undervisere på udvekslings-, praktik- og uddannelsesophold i Europa. Ved årets første ansøgningsrunde om tilskud til udlandsophold via EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ er der søgt om mere end 21,4 millioner euro.

Danske uddannelsesinstitutioner og organisationer vil i stor stil sende studerende og undervisere på udlandsophold i et andet EU-land.

Ved ansøgningsfristen i marts 2015 er der søgt om i alt 21,4 millioner euro til europæiske projekter om udveksling og praktik gennem EU’s uddannelsesprogram Erasmus+. Det ansøgte beløb er tre procent højere end ved samme ansøgningsrunde i 2014.

Institutionerne har søgt om tilskud til at sende elever og studerende af sted på et udvekslings- eller praktikophold i et andet europæisk land. Opholdet sker som en integreret del af uddannelsen.

Derudover har institutioner og organisationer søgt om tilskud til at sende undervisere og andre ansatte på uddannelsesophold for eksempelvis at følge en international kollega i arbejdet på en uddannelsesinstitution i et andet land.

- Et udlandsophold gør elever, studerende og undervisere bedre til fremmedsprog, giver et bredere udsyn og mulighed for at bringe ny viden med hjem til Danmark. Kompetencer, som er med til at styrke vores uddannelsesmiljøer og samtidig er en forudsætning for at klare sig på arbejdsmarkedet i dag. Derfor er det meget positivt, at uddannelsesinstitutionerne gør en indsats for at lave internationale forløb på tværs af grænser, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Institutioner går sammen om internationale forløb

Styrelsen for Videregående Uddannelser har frem til den 4. marts 2015 modtaget i alt 166 ansøgninger til Erasmus+-programmet.

Flere institutioner og organisationer samarbejder om udlandsophold for elever, studerende og undervisere. Eksempelvis har tre kommuner indsendt en stor fælles ansøgning om tilskud til et projekt om udveksling på skoleområdet. Styrelsen for Videregående Uddannelser har modtaget færre, men langt større ansøgninger sammenlignet med ansøgningsrunden i 2014. 

Mulighed for udlandsophold uden for Europas grænser

Som noget nyt introducerede EU i 2015 ’Den internationale dimension' i Erasmus+, som giver videregående uddannelsesinstitutioner mulighed for at søge tilskud til at sende studerende og undervisere på udlandsophold uden for Europas grænser. Institutionerne har primært søgt om tilskud til udvekslingsprojekter med institutioner i Asien, Sydamerika, USA, Australien og Canada. 

I 2015 er der afsat 15,9 millioner euro til udveksling, praktik- og uddannelsesophold inden for alle sektorer i uddannelsessystemet samt ungdomsområdet. Ansøgningerne skal derfor prioriteres. Ansøgningerne bliver nu behandlet, og ansøgere vil få svar senest den 1. juni 2015. 

Ansøgningsfrist for tilskud til samarbejdsprojekter

Næste frist for ansøgning af midler gennem Erasmus+ er den 31. marts 2015. Her kan uddannelsesinstitutioner, skoler og organisationer søge om tilskud til internationale samarbejdsprojekter, der øger videndelingen mellem uddannelsessektorer og erhvervslivet. De samarbejdsprojekter, der kan søges om tilskud til, fokuserer blandt andet på partnerskaber mellem institutioner og virksomheder på tværs af flere nationer.

Erasmus+ 

  • Erasmus+ er EU’s uddannelsesprogram.
  • Programmet giver tilskud til projekter inden for internationalisering og mobilitet på de videregående uddannelser og erhvervsrettede grund- og efteruddannelser såvel som i børnehaver, grundskoler og på ungdomsuddannelser. Derudover gives der også støtte på området for almen voksenuddannelse og folkeoplysning samt ungdomsaktiviteter og idræt.
  • I 2015 er der samlet set afsat 20,5 millioner euro til danske ansøgere, der søger om tilskud til enten mobilitetsprojekter som udveksling, praktik eller uddannelsesophold eller samarbejdsprojekter, hvor flere institutioner laver fælles uddannelsesforløb.
  • Erasmus+ trådte i kraft 1. januar 2014 og løber frem til 31. december 2020. Programmet erstatter Programmet for Livslang læring og Aktive Unge med flere.

Kontakt

Peter Grønnegård
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 78 83
Email: pegr@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside