Gå til indhold

Danmark fejrer 50-året for medlemskab af det Europæiske Sydobservatorium

03. oktober 2017
I 1967 blev Danmark medlem af det Europæiske Sydobservatorium (ESO), som udvikler og driver en række af verdens bedste observatorier. I går blev 50-året for dansk medlemskab fejret med deltagelse af blandt andet ESOs nye generaldirektør, Xavier Barcons.

Gårsdagens officielle fejring af medlemskabet blev afholdt på Danmarks Tekniske Universitet, og ESO’s nytiltrådte generaldirektør, Xavier Barcons, afholdte åbningstalen. Xavier Barcons tiltrådte stillingen som ESO’s generaldirektør den 1. september 2017, og fejringen i går var hans første besøg til Danmark efter hans tiltrædelse.

Barcons roste det langvarige samarbejde mellem Danmark og ESO, og beskrev yderligere den meget høje forskningskvalitet, som ESO’s teleskoper og instrumenter kan bidrage med. Danske forskere fortalte efterfølgende om det danske udbytte af ESO igennem de sidste 50 år, og gav et aktuelt overblik over, hvordan dansk forskning i astrofysik er helt i front, takket være adgangen til ESO. Det stod også klart, at man fra dansk side glæder sig til at se det forskningsmæssige udbytte af ESOs fremtidige store investeringer i helt nye observatorier og frontteknologier til forskning.

Instrumentcenteret for Dansk Astrofysik (IDA) var vært for gårsdagens fejring, og IDA varetager sammen med Styrelsen for Forskning og Uddannelse Danmarks nationale medlemskab af ESO.

Danmark er med til at udvikle verdens største optiske teleskop

ESO udvikler og driver en række af verdens bedste observatorier, som anvendes til at studere fænomener i universet. Det kan for eksempel være vores eget solsystem, andre galakser, de tidligste dele af universet samt stjernefødsler og exo-planeter.

ESO er i gang med at bygge verdens største optiske teleskop, Extremely Large Telescope (ELT), som får et hovedspejl med en diameter på 39 meter. ELT vil være revolutionerende i forhold til eftersøgningen af liv på andre planeter og for studiet af de fjerneste galakser. Danmark yder et ekstra økonomisk bidrag til bygningen af ELT, som forventes at blive taget i brug i 2024. Desuden er den danske ingeniør- og rådgivervirksomhed, Rambøll, valgt som rådgivende konsulent på ELT’s indkøbs- og konstruktionsproces.

Mød ESO i København til februar

Man kan møde ESO og generaldirektør, Xavier Barcons, i København til februar. Her er ESO sammen med otte af verdens største forskningsfaciliteter medarrangør af Big Science Business Forum 2018. Konferencen er verdens første til at samle de store forskningsfaciliteter og deres leverandører under ét tag. Styrelsen for Forskning og Uddannelse er vært for konferencen, som finder sted den 26.-28. februar 2018. Konferencen er primært målrettet danske og europæiske virksomheder.

 

Kontakt

René Michelsen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 49
Email: rmi@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside