Gå til indhold

Danmark nyt medlem af FN’s rum-komite

08. december 2017
Danmark får nu bedre mulighed for at følge med i og påvirke den internationale udvikling på rumområdet. FN’s generalforsamling har enstemmigt godkendt, at Danmark bliver medlem af FN-komiteen for fredelig udnyttelse af rummet.

Udviklingen indenfor rumfart er gået stærkt de seneste år med nye satellitter, mere data og uanede muligheder for virksomheder og myndigheder. Den udvikling får Danmark nu bedre muligheder for at være en del af efter optagelsen i FN’s rum-komite.

Komiteen med navnet Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS) betragtes som det centrale internationale forum på rumområdet og blev etableret tilbage i 1959. Komiteen har nu 87 medlemslande samt en række observatører.

Baggrunden for ansøgningen er den markante teknologiske udvikling, som giver helt nye muligheder for både virksomheder og myndigheder.

Eksempelvis giver udviklingen af helt små satellitter flere satellitter og generelt mere aktivitet i rummet, så bliver der også et større behov for at tilpasse reglerne for eksempelvis rumaffald. Udtjente satellitter kan i fremtiden blive et stort globalt problem, hvis det ikke bliver håndteret.

Derfor er der også større behov end nogensinde før for at følge med i, hvad der sker internationalt. Medlemskabet giver Danmark større indflydelse, hvis der skal laves nye regler eller retningslinjer på området.

Derudover følger medlemskabet efter vedtagelsen sidste år af Danmarks første rumlov.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har i samarbejde med Udenrigsministeriet sendt den danske ansøgning om medlemskab, og medlemskabet blev enstemmigt godkendt af FN’s generalforsamling torsdag.

Handlinger tilknyttet webside