Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2017 Danmark og Sydafrika underskriver samarbejdsaftale om forskning

Danmark og Sydafrika underskriver samarbejdsaftale om forskning

Ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Sydafrika skal være med til at øge forskningssamarbejde og udveksling af viden mellem danske og sydafrikanske forskere, universiteter, virksomheder m.fl.

03. oktober 2017

Uddannelses – og Forskningsministeriet har siden 2015 øget kontakten med blandt andet sydafrikanske myndigheder, universiteter og virksomheder. I sidste uge kulminerede samarbejdet med underskrivelsen af en dansk-sydafrikansk samarbejdsaftale indenfor forskningsområdet. Aftalen sætter fokus på det dansk-sydafrikanske forsknings- og innovationssamarbejde, og den bekræfter ønsket om yderligere samarbejde mellem de to lande inden for forskning og teknologi. Aftalen lægger dermed op til en udvidelse af eksisterende aktiviteter og forventes blandt andet at bidrage til øget udveksling af viden mellem Danmark og Sydafrika. 

Danmark og Sydafrika underskriver samarbejdsaftale om forskning
Samarbejdsaftalen blev underskrevet ved en reception i ambassadørboligen af den danske ambassadør til Sydafrika, Trine Rask Thygensen og direktør for internationale relationer i det sydafrikanske videnskabsministerium, Mr Daan du Tout.

I forhold til kvalitet i uddannelse og forskning rangerer de sydafrikanske universiteter uden sammenligning højest i Afrika, og landet har typisk 4-5 universiteter blandt verdens top 500. Dertil har Sydafrika prioriteret at indgå i samarbejder om programmer som blandt andet EUREKA, Eurostars og Horizon2020, hvilket gør dem til interessante samarbejdspartnere på det afrikanske kontinent. 

Dansk delegation med fokus på samarbejde om vand

Særligt på vandområdet er der fokus på et voksende samarbejde mellem den danske og sydafrikanske sektor. Sydafrika har store udfordringer med mangel på vandressourcer, og derfor er dansk know-how og ekspertise særlig interessant. Dette er også afspejlet ved Uddannelses- og Forskningsministeriets engagement i en dansk vækstrådgiver i Sydafrika på vandområdet, hvor der lægges stor vægt på myndighedssamarbejde, støtte til forskningspartnerskaber og øget mobilitet.

Samtidig med underskrivelsen af den dansk-sydafrikanske samarbejdsaftale var en dansk delegation med forskere og ledelse fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet med Uddannelses- og Forskningsministeriet i Sydafrika, hvor de deltog i en international konference om vand. Konferencen var arrangeret af den sydafrikanske kommission for vand, og den havde cirka 350 deltagere. Udover oplæg på konferencen fokuserede den danske delegation på workshops, match-making mellem danske og sydafrikanske forskere og møder om fremtidigt samarbejde.

Den danske vækstrådgiver for vand i Sydafrika, Jørgen Erik Larsen, og hans kollegaer på den danske ambassade, var med til at arrangere den danske delegationstur. 

Senest opdateret 12. juli 2019