Danmark skal bruge rummet til at finde smarte løsninger
Netop nu øger EU's jordobservationsprogram Copernicus mængden og kvaliteten af data om Jordens landområder, hav, is og atmosfære. De værdifulde Copernicus data er frit tilgængelig for alle, og man kan derfor tale om et nyt rumkapløb om at udnytte disse Big Data fra rummet.
Danmark har på grund af den høje grad af digitalisering i samfundet et stort potentiale for at øge brugen af data fra rummet. Observationer fra rummet har altid været brugt af forskerne og militæret, men Copernicus giver nu mulighed for at udbrede brugen af satellitbilleder til hele Danmark - fra kommuner over landmænd til app-udvikleren.
Copernicus er verdens hidtil største civile jordobservationsprogram, og frem til 2020 vil EU have investeret omkring 44 milliarder kroner i programmet. Regeringens nationale rumstrategi fra 2016 lægger derfor også stor vægt på at få udbredt kendskabet til Copernicus i Danmark.
Workshop: Få adgang til den nye rumdata
For at gøre Danmark klar til at gribe mulighederne afholdes en stor national workshop torsdag den 9. marts 2017 i Aarhus med 300 deltagere (der er nu lukket for tilmelding).
På workshoppen får deltagerne en introduktion til, hvad Copernicus kan levere på vigtige samfundsområder såsom klimatilpasning i kommunerne og udviklingen af et nyt præcisionslandbrug. Deltagere vil få illustreret, hvordan Copernicus ikke alene vil spare tid og penge for landmænd og kommuner, men også gavne miljøet og danne grundlag for nye business cases og virksomheder. Den danske ESA astronaut Andreas Mogensen indleder programmet.
Workshoppen er arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og EU--kommissionen i samarbejde med Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, SEGES samt Geoforum.
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside