Gå til indhold

Elever vinder pris for at fortælle om deres praktikophold i udlandet

20. november 2017
Elever fra Roskilde Tekniske Skole og NEXT Uddannelse København har fået prisen for bedste fortælling om et praktikophold i udlandet. Deres personlige beretninger om at rejse ud i verden for at blive klogere skal inspirere andre unge til at rejse ud.

Simone Bech Aktor er gartnerelev på Roskilde Tekniske Skole og har som led i sin uddannelse været i praktik på en frugtplantage i Bergen. Simone Bech Aktor er blevet præmieret for sin beretning om opholdet i en konkurrence udskrevet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse om at skrive eller filme den bedste fortælling om et praktikophold i udlandet. 

Formålet med konkurrencen var at gøre flere unge opmærksomme på, at de kan komme i praktik i udlandet gennem den internationale ordning Praktik i Udlandet (PIU). Det er femte år i træk, at prisen udskrives.

Simone Bech Aktor modtog præmien for en meget levende fortælling om et syv måneder langt praktikophold på en frugtplantage ved en smuk fjord vest for Bergen – et ophold med beskæring af tusindvis af frugttræer og daglige opgaver med at slæbe sten og manøvrere rundt med maskiner på stejle skråninger. 

Simone Bech Aktor fortæller i sin beretning om at finde nye sider af sig selv, derude hvor kragerne vender, og om en hverdag med storslået natur, kolde fingre, dampende vagtelmøg og kilovis af norsk brunost. 

Stina Vrang Elias, formand for Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede uddannelser overrakte priserne til vinderne. På billedet ses Simone Bech Aktor, der vandt for bedste skriftlige beretning.
Stina Vrang Elias, formand for Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede uddannelser overrakte priserne til vinderne. På billedet ses Simone Bech Aktor, der vandt for bedste skriftlige beretning.

Et år som bygningssnedker i Vancouver

Simone Bech Aktor deler førstepræmien med Magnus Baarup Noe, som er ved at uddanne sig til bygningssnedker på NEXT Uddannelse København. Magnus modtog præmien for bedste fortælling skildret gennem video og billeder. 

Magnus Baarup Noe skildrer i sin film begyndelsen på et 12 måneders praktikophold på et lille værksted i Vancouver, Canada. Han fortæller om glæden ved at arbejde og lære i et nyt miljø og prøve kræfter med mange forskellige opgaver. Om gode kolleger, mødet med en vild natur og en canadisk pige, som synes, at han er rigtig sød. 

Stina Vrang Elias, formand for Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser overrakte priserne til vinderne: 

 - Flere end 60.000 elever læser en erhvervsuddannelse i Danmark, og vi har brug for, at flere af dem rejser ud. Danmark bliver større, hver gang en studerende rejser ud. De unge, som har modet til at rejse ud, skal hyldes. Tillykke til vinderne af dette års PIU-konkurrence.

Priserne blev overrakt på konferencen ’30 år med Erasmus+: Status og fremtidsperspektiver’ den 17. november 2017 i København. 

Anden- og tredjepræmien for bedste fortælling skildret gennem film gik til Rasmus Dines Petersen og Christian Lemmermann, mens Katrine Vagner Thomasen og Nikolaj Salling Rasmussen vandt henholdsvis anden- og tredjepræmie for bedste skriftlige fortælling.

Om konkurrencen

  • Konkurrencen skal synliggøre, hvad elever kan få ud af et praktikophold i udlandet og motiverer forhåbentlig flere unge til at bruge PIU-ordningen i deres uddannelse
  • 22 elever deltog i 2017, heraf 9 med en skrevet historie og 13 med en film
  • Eleverne kommer fra 9 forskellige fag og har været i praktik i 10 forskellige lande over hele verden
  • Blandt bidragene har Styrelsen for Forskning og Uddannelse sammen med Danske Erhvervsskoler udvalgt tre historier og tre film, som bliver præmieret
  • Præmierne til konkurrencen er sponsoreret af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag 

Om PIU - praktik i udlandet

  • PIU står for praktik i udlandet. Ordningen giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af en dansk erhvervsuddannelse, og for at eleven eller den danske arbejdsgiver får økonomisk tilskud
  • Ordningen har eksisteret i mere end 20 år, og tusindvis af elever har gjort brug af muligheden for at få en international dimension i deres uddannelse med økonomiske støtte fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Handlinger tilknyttet webside