Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2017 Fornemme europæiske bevillinger til topforskere i Danmark

Fornemme europæiske bevillinger til topforskere i Danmark

Fem danske forskere har opnået de eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri forskning. Emnerne spænder bredt. Forskning i menneske-computer-interaktioner, grøn stær, komplekse biologiske systemer, adfærdsmodeller og -valg i transportsystemet og udvikling af nye katalyser.
Kontakt
Anne Overgaard Jørgensen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 84 51
Email: aoj@ufm.dk

07. april 2017

Årets første modtagere af de prestigefyldte ERC Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd får nu hver mellem 2 og 2,5 millioner euro til at gennemføre fri forskning og skabe nye banebrydende videnskabelige resultater til gavn for forskningsmiljøerne og samfundet. Danmark modtager fem af de 231 ERC Advanced Grants, som Det Europæiske Forskningsråd uddeler i denne ansøgningsrunde. To af forskerne er ansat på Københavns Universitet, to er ansat på Danmarks Tekniske Universitet og en er ansat på Aarhus Universitet.

Om de fem forskere


Professor Maiken Nedergaard, Københavns Universitet,

Maiken Nedergaard opnår ERC-bevillingen til forskning i grøn stær  og sammenhængen med hjernens rengøringssystem, det glymfatiske system.

Projekttitel: The Ocular Glymphatic System

Læs mere


Professor Kim Sneppen, Københavns Universitet

Kim Sneppen's forskning skal give os indsigt i, hvordan forskellighed er en naturlig konsekvens af liv. ERC-projektet er tværfagligt, og bruger metoder fra fysik og matematik. Det skal udforske samspillet mellem genreguleringsmekanismer på nano-skala og disses betydning for udfoldelse af dynamik på de større skalaer med mange celler og organismer. Et gennemgående tema er epigenetik – et forskningsfelt, der forsøger at forstå den store diversitet af genaktivitet, som selv en enkelt af vores celle kan have.

Projekttitel: Self Organization in Competition and Diversity

Læs mere


Professor Mogens Fosgerau, Danmarks Tekniske Universitet

Mogens Fosgerau modtager ERC-bevillingen til sin forskning om, hvordan man kan forudsige menneskers bevægelsesmønstre i transportsystemet. De forskningsresultater vil være væsentlige input i f.eks. planlægning og indretning af metrostationer. Ambitionen er at udvikle en ny kategori af modeller som erstatning for discrete choice-modeller, som bedre kan beskrive de valg, mennesker foretager sig.

Projekttitel: Generalised Entropy Models for Spatial Choices

Læs mere


Professor Ib Chorkendorff, Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fysik

Ib Chorkendorff modtager ERC-bevillingen til sit arbejde med at udvikle nye katalysatorer, der kan bidrage til en fremtid, hvor vi har fundet alternativer for de fossile brændstoffer. Hans forskning skal skabe en ny grundlæggende indsigt i den katalytiske effekt i en række uorganiske materialer.

Projekttitel: Discovering new Catalysts in the Cluster-Nanoparticle Transition Regime

Læs mere


Professor Susanne Bødker, Aarhus Universitet

Susanne Bødker modtager ERC-bevilling til sit arbejde med at skabe en ny forståelse for menneske-computer-interaktioner, der fokuserer på menneskelig kontrol, gennem udviklingen af fælles interaktive elementer.

Projekttitel: Common Interactive Objects

Læs mere


Læs mere

Senest opdateret 15. august 2019