Nordeuropa cementeret som centrum for fremtidens materialeforskning
Danmark har sammen med 11 andre lande underskrevet den europæiske XFEL-konvention, og danske forskere har været stærkt involveret i opbygningen af European XFEL. Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har i samarbejde med den danske virksomhed, JJ X-Ray, leveret det første af facilitetens i alt seks instrumenter. Samtidig er to danske forskere er involveret i facilitetens ledelse; Robert Feidenhansl, der tidligere var institutleder for Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, er blevet European XFEL´s direktør, og Professor Martin Meedom Nielsen fra Institut for Fysik på DTU er formand for European XFEL´s Council, som er facilitetens bestyrelse.
European XFEL er verdens kraftigste røntgen-laserfacilitet og fungerer som et stort mikroskop, der kan analysere materialer og materialeprocesser. Facilitetens ekstremt kraftige røntgen-laserstråle er blandt andet særligt velegnet til at undersøge kemiske processer helt ned på atomart niveau.
Sammen med European Spallation Source og MAX IV i Lund, Sverige, markerer European XFEL Nordeuropa som et centrum for verdens absolut største og mest avancerede faciliteter på materialeforskningsområdet. Materialeforskning er et meget dynamisk og tværfagligt forskningsfelt, som blandt andet beskæftiger sig med udvikling af alverdens materialer til såvel bygninger, biler og fly som til lægemidler, fødevarer, brændselsceller og mikro-elektronik.
Mød XFEL i København
Man kan møde European XFEL i København til februar, hvor faciliteten sammen med syv andre af verdens største forskningsfaciliteter er medarrangør af Big Science Business Forum 2018. Konferencen er verdens første til at samle de store forskningsfaciliteter og deres leverandører under ét tag. Styrelsen for Forskning og Uddannelse er vært for konferencen, som finder sted den 26.-28. februar 2018 og primært er målrettet danske og europæiske virksomheder.
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside