Gå til indhold

Praktik i udlandet hitter blandt elever i erhvervsuddannelserne

21. november 2017
Flere og flere elever rejser ud i verden under deres erhvervsuddannelse. Særligt er der fremgang blandt elever på landbrugsuddannelser og den pædagogiske assistentuddannelse, som i højere grad er begyndt at kigge til udlandet for inspiration.

I 2016 valgte 1518 elever i erhvervsuddannelserne at dygtiggøre sig i udlandet gennem et internationalt praktikophold gennem PIU-ordningen. Det er en stigning på mere end 11 procent sammenlignet med 2015, hvor 1361 elever var af sted. Stigningen er særlig markant på jordbrugsområdet, hvor antallet af elever inden for blandt andet landbrug, skovbrug, gartneri og dyrepasseruddannelsen er steget med omkring 50 procent fra 2015 til 2016. På den pædagogiske assistentuddannelse er der sket en fordobling af elever, der rejser ud. 

De merkantile erhvervsuddannelser er fortsat det fagområde, hvor der er flest elever i udlandsophold. I 2016 var 521 handels- og kontorelever i praktik i en virksomhed uden for Danmark, og det er uændret i forhold til året før. En mindre tilbagegang har der været inden for byggeriet og inden for de grafiske fag.

Elever på praktikophold 2011-2016
Elever på praktikophold 2011-2016

Tyskland ligger øverst på hitlisten

Tyskland er fortsat det land, som modtager langt flest elever i praktik. Det gælder i særlig grad de danske elever inden for handel og kontor. Her er kendskab til tysk sprog og kultur attraktivt for elever, som søger job og karrieremuligheder inden for indkøb, salg og administration. Den store interesse for Tyskland hænger også sammen med en høj efterspørgsel på elever blandt de tyske virksomheder samt en lang og solid tradition for at oplære elever. 

Udover Tyskland er de mest populære destinationer de nordiske og engelsktalende lande. Som noget nyt er Tanzania også blandt de mest populære steder. Det er overvejende landbrugselever, som tager turen til Afrika. I top 10 findes også Australien, USA, Canada, New Zealand og Sydafrika. 

De nye tal kommer fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), der administrerer tilskud til praktik i udlandet gennem PIU-ordningen.

Elever i praktik fordelt på lande
Elever i praktik fordelt på lande

 

Kontakt

Lars Møller Bentsen
International rådgiver
Tlf.: +45 72 31 89 26
Email: lmb@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside