Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2017 Praktikperiode forkortes med seks måneder for journaliststuderende på DMJX

Praktikperiode forkortes med seks måneder for journaliststuderende på DMJX

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og de øvrige journalistuddannelser har i længere tid haft udfordringer med at skaffe praktikpladser til alle journaliststuderende. Et forsøg på DMJX med at forkorte praktikperioden skal løse problemet.

19. juni 2017

Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet grønt lys til, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus kan forkorte praktiktiden på journalistuddannelsen fra 18 til 12 måneder i en forsøgsperiode på op til fem år.

Det har igennem flere år været en udfordring for DMJX at skaffe praktikpladser til alle journaliststuderende, som skolen er lovmæssigt forpligtet til. De øvrige journalistuddannelser har også haft udfordringer. DMJX vurderer, at en seks måneder kortere praktikperiode vil mindske behovet med cirka 100 praktikpladser om året. Det svarer cirka til det antal pladser, der har manglet på højskolen de senere år.

En forkortelse af praktikperioden med seks måneder betyder, at journalistuddannelsens længde vil blive forkortet med ét semester svarende til 30 ECTS-point, så den fremover varer 3,5 år. Praktikken vil i forsøgsperioden desuden først begynde på femte semester i stedet for fjerde semester.

Til gengæld vil uddannelsen blandt andet få et særligt praktikforberedende forløb, der skal indgå i den nuværende teoretiske del af uddannelsen. Mediebranchen og andre praktiksteder skal være med til at udvikle det praktikforberedende forløb.

En praktikperiode på 12 måneder svarer til den, studerende fra journalistuddannelserne på Syddansk Universitet og Roskilde Universitet allerede har i dag.

Den kortere praktikperiode på DMJX får allerede betydning for de studerende, der bliver optaget på journalistuddannelsen i år, når de skal i praktik fra efteråret 2019. Forsøgsordningen skal løbe i maksimalt fem år og evalueres første gang i 2020.  

Hvis branchen hurtigt kan finde andre løsninger på manglen på praktikpladser, kan forsøgsordningen ophæves igen.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef i Styrelsen for Forskning og Uddannelse Søren Nedergaard, tlf.  7231 8910, son@ufm.dk
Rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Jens Otto Kjær Hansen, tlf. 2014 1266, jo@dmjx.dk

Senest opdateret 20. juni 2017