Gå til indhold

Rummet skal på skoleskemaet

21. november 2017
Rumfart og rummissioner skal være med til at vække børn og unges interesse for de natur- og tekniskvidenskabelige uddannelser. Derfor kan danske lærere nu blive inspireret til at bruge rummet i undervisningen ved hjælp af en række kurser og undervisningsforløb.

ESERO DK

I 2015 blev den første danske astronaut, Andreas Mogensen, sendt på mission i rummet. Siden er interessen for rummet vokset, og Danmark fik sin første nationale strategi for rummet. Strategien fremhæver nogle af rummets mange anvendelsesområder, herunder muligheden for at bruge rummet i undervisningen til at vække børn og unges interesse for de natur- eller tekniskvidenskabelige uddannelser.  

Et nyt samarbejde med European Space Agency (ESA) skal bidrage til, at danske lærere er klædt bedre på og inspireret til at bruge for eksempel astronomi og rumfart i deres undervisning.

Det nye samarbejde kaldes ESERO Denmark og udbyder kurser og undervisningsforløb målrettet danske folkeskoler og gymnasier. Efteruddannelseskurserne skal give lærerene nye redskaber til at undervise i for eksempel fysik, kemi, biologi og geografi ved hjælp af eksempler fra ESA’s rummissioner og satellitobservationer. Temaerne vil omfatte solsystemet, universet, astronauter, raketter, jorden, vores klima, den internationale rumstation, ny teknologi og meget mere.

Et af de første kurser har titlen ”Liv i Rummet - fortalt af en astrobiolog” og afholdes på Aarhus Universitet. Kurset skal give deltagerne et indblik i læring om betingelserne for liv i rummet, og hvordan vi kan vide, om der er fundet liv.

Tidligere har Danmark deltaget i Nordic ESERO, der tilbød danske lærere at deltage i nordiske kurser. Med ESERO DK målrettes kurserne danske læreres behov og pensumkrav. Initiativet er en del af European Space Agency, ESA’s netværk ESERO, der står for European Space Education Ressource Office. ESERO DK bliver dermed en del af et netværk med i alt 13 europæiske partnere.

Om ESERO.DK

Uddannelses- og Forskningsministeriet har bedt astra* (Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed) om at stå i spidsen for samarbejdet og udbyde kurser med fokus på rummet. Astra har indsat Ph.d. og journalist Simon Olling Rebsdorf fra Naturvidenskabernes Hus, som projektleder af ESERO DK og desuden etableret et stærkt netværk i Danmark bestående af Tycho Brahe Planetarium, Styrelsen for Undervisnings og Kvalitet, Geografilærerforeningen, Fysiklærerforeningen, Aalborg Universitet, DTU Space, Aarhus Universitet, Science Museerne, Brorfelde Observatoriet, Absalon (University College Copenhagen), Center for Undervisningsmidler, Insero Education og Kroppedal Museum.

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside