Gå til indhold

Befolkningen undervurderer dansk forsknings gennemslagskraft

08. februar 2018
Kun fem procent af de adspurgte svarer i en ny måling, at dansk forskning placerer sig markant over gennemsnittet, når det kommer til at have international gennemslagskraft. Men i gennemsnit er danske forskere faktisk blandt de mest citerede i OECD.

Danmark ligger i international top, når det gælder videnskabelig gennemslagskraft målt som citationer pr. artikel. Det viser det netop offentliggjorte Forskningsbarometer, der belyser dansk forskning i et internationalt perspektiv. Faktisk ligger Danmark i top fem blandt OECD-landene i forhold til den gennemsnitlige videnskabelige gennemslagskraft af publikationer i perioden 2012-2016.

Men når befolkningen skal vurdere, hvor dansk forskning placerer sig i forhold til at have gennemslagskraft på internationalt plan, så svarer kun fem procent af de adspurgte, at dansk forskning placerer sig markant over gennemsnittet, mens 34 procent siger, at Danmark placerer sig lidt over gennemsnittet. Det viser en ny måling, som YouGov har gennemført for Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Når forskningen klarer sig bedre, end danskerne går rundt og tror, så har vi en vigtig opgave. Vi skal være bedre til at formidle dansk forsknings succeshistorier. Jeg har en ambition om, at forskningen i højere grad skal ud til befolkningen, vi skal bygge bro mellem videnskaben og danskerne, siger Søren Pind.

Dansk forskning lever til gengæld op til befolkningens ønske, der går på, at dansk forskning skal klare sig godt på internationalt plan. 63 procent af respondenterne svarer nemlig i samme måling, at det i meget høj grad/høj grad er vigtigt, at dansk forskning klarer sig godt på internationalt plan. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren:

- Det glæder mig, at danskerne bakker op om at dansk forskning skal have en førerposition. Det er vigtigt, at vi har befolkningens opbakning til at prioritere forskningsområdet så højt, som vi gør i Danmark, hvor vi bruger mere end 20 milliarder kroner årligt. Samtidig understøtter det regeringens ambition om, at Danmark skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Søren Pind henviser til, at regeringen inden jul lancerede en forsknings- og innovationspolitisk strategi, hvor målene er, at dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet, og at forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet. En af ambitionerne er at fremme excellent forskning på allerhøjeste internationale niveau.

Meningsmålingen er foretaget blandt 1007 respondenter af YouGov i perioden 24.-30. november 2017.

Kontakt

Trine Søndergaard
Områdeleder
Tlf.: +45 72 31 91 23
Email: tri@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside