Gå til indhold

Danmark henter 5,7 milliarder kroner til forskning fra EU

08. maj 2018
Ny opgørelse viser, at Danmark har stor succes med at få EU-støtte - faktisk så stor succes, at Danmark på nuværende tidspunkt har nået målsætningen om at hjemtage 2,5 procent af det samlede budget for EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020.

5,7 milliarder kroner. Så meget har danske forskningsinstitutioner og virksomheder hentet hjem siden Horizon 2020’s begyndelse i 2014. De mange midler er gået til 1336 forskellige projekter, der på hver sin vis gavner danske borgere og virksomheder.

Den samlede andel af midler til Danmark er nu oppe på 2,52 procent. Derved har Danmark på nuværende tidspunkt nået regeringens målsætning om at hjemtage 2,5 procent af programmets budget.

Danmark fastholder sin 10. plads over lande, der modtager flest midler fra Horizon 2020. Beregnes hjemtaget i forhold til indbyggertal, så ligger Danmark på en flot 2. plads, kun overgået af Holland.

Fremgangen skyldes særligt, at de danske forsknings- og innovationsmiljøer siden seneste opgørelse har klaret sig godt inden for området NMBP, der dækker nanovidenskab, avancerede materialer, bioteknologi samt produktions- og procesteknologier.

Her er der blandt andet bevilget støtte til at udvikle en bioteknologisk produktion af feromoner, der skal bruges som insektbekæmpelsesmiddel. Og der er givet støtte til at udvikle et system til risikovurdering af forskellige typer nanomateriale. Det samlede hjemtag på NMBP-området er på mere end 300 millioner kroner.

Derudover er der et højt hjemtag inden for programmet Marie Skłodowska-Curie, der støtter forskermobilitet og forskeruddannelse, og under Det Europæiske Forskningsråd (ERC), der finansierer banebrydende forskningsprojekter af videnskabelig topkvalitet. Fra disse to programmer er Danmark bevilget godt 2 milliarder kroner siden 2014.

Inden for enkelte programmer med fokus på strategisk forskning er der sket en mindre nedgang, hvilket blandt andet er synligt i ’Samfundsudfordringer’-søjlen, der dækker programmer som energi, bioøkonomi og klima, hvor hjemtaget samlet er faldet fra 2,83 procent til 2,76 procent siden sidste opgørelse.

Styrelsen for Forskning og Uddannelse har tidligere udarbejdet en omfattende kortlægning, som gør status over dansk deltagelse i de forskellige programmer i Horizon 2020. I løbet af foråret afholder Styrelsen dialogmøder med de danske forsknings- og innovationsmiljøer om en fælles handlingsplan for øget deltagelse i den sidste periode af Horizon 2020, som løber frem til udgangen af 2020.

Om Horizon 2020:

• Horizon 2020 er EU’s program for forskning og innovation, der gælder for årene 2014-2020. Programmet har et budget på cirka 558 milliarder kroner, og siden 2014 er der bevilget knap 230 milliarder kroner til en lang række projekter. Danmark har indtil videre hentet cirka 5,75 milliarder kroner fra programmet.
• Programmet bevilger projektfinansiering til blandt andet forskere, virksomheder, iværksættere, organisationer og regioner.
• EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Uddannelse, og EU-DK Support netværket rådgiver danske ansøgere om Horizon 2020.

Læs mere


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Anders Ødegaard, Styrelsen for Forskning og Innovation, aod@ufm.dk, tlf. 72 31 84 92

Kontakt

Anders Ødegaard
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 84 92
Email: aod@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside